SABOTAŽA SEVERNOG TOKA - ČIJI SU BRODOVI: Od 25 plovila koja su bila u blizini gasovoda 23 je imalo uključene transpondere

P. Z. S. / ria.ru

11. 11. 2022. u 22:43

U DANIMA pre terorističkog napada na Severni tok, dva neidentifikovana broda sa onesposobljenim senzorima prošla su u njihovoj blizini, piše Wired, pozivajući se na Space Know, analitičku kompaniju.

САБОТАЖА СЕВЕРНОГ ТОКА - ЧИЈИ СУ БРОДОВИ: Од 25 пловила која су била у близини гасовода 23 је имало укључене транспондере

Foto AP


Napominje se da je zabeležena dužina ovih plovila bila 95-130 metara. Prema analitičarima, oni su prošli u krugu od nekoliko kilometara od curenja cevovoda.

-Primijetili smo neke tamne brodove, brodove velike veličine, koji su prolazili kroz zonu interesovanja. Isključeni su im sistemi za prenos položaja, odnosno nije bilo informacija o njihovom kretanju, a pokušali su i da sakriju informacije o mestu gde se nalaze i opšte informacije iz sveta“, objasnio je direktor i suosnivač kompanije Džeri Javornički.

Predstavnici kompanije rekli su da su nakon analize satelitskih snimaka tokom 90 dana uspeli da registruju 25 različitih brodova koji su prolazili u tom području.

Istovremeno, njih 23 imalo je uključene sisteme identifikacije, naglašava publikacija.

Autori materijala sugerišu da bi podaci stručnjaka mogli dovesti do novih spekulacija o uzroku curenja. Konkretno, navodi se da su analitičari podelili svoje informacije sa NATO-om.

Napadi su se dogodili 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu - Severni tok i Severni tok 2. Berlin, Kopenhagen i Stokholm ne isključuju mogućnost ciljane sabotaže. Nord Stream AG je saopštio da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana, pa je nemoguće odrediti vreme popravke. GP je pokrenuo slučaj zbog akta međunarodnog terorizma.

Predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra izvestio da je Gasprom dobio dozvolu da pregleda mesto eksplozije Severnog toka, a šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o istraživanju. Šef države je takođe nazvao eksploziju u Severnom toku očiglednim terorističkim napadom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!