MOSTOVI POD "LUPOM" INSPEKCIJA: Ministar Vesić najavio detaljne kontrole infrastrukturnih objekata

E. R.

12. 11. 2022. u 11:00

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da će biti urađena procena svakog mosta i dodao da je važno da se utvrdi koja državna, republička ili lokalna firma je nadležna za upravljanje kojim objektom infrastrukture.

МОСТОВИ ПОД ЛУПОМ ИНСПЕКЦИЈА: Министар Весић најавио детаљне контроле инфраструктурних објеката

Pančevački most "vapi" za rekonstrukcijom, Foto Z. Knežević

Kako je Vesić rekao, dat je nalog da se popišu svi mostovi i izveštaj očekuje u ponedeljak, posle čega će biti preduzete mere kako da se ubuduće vodi računa o infrastrukturi.

- Ovaj put je bio naglasak na mostovima, ali imamo i druge infrastrukturne objekte - nadvožnjake, podvožnjake, koji moraju da se održavaju - istakao je Vesić.

- Važno je da se popišu svi objekti infrastrukture u Srbiji, da se utvrdi njihovo stanje i da se utvrdi koja državna, lokalna ili republička firma je nadležna nad njihovim upravljanjem.

On je dodao da će tada oni koji su nadležni imati obavezu da investiraju novac u održavanje infrastrukture i objasnio da će to biti mnogo jeftinije nego da se dešavaju nesreće.

- Pre pet-šest godina krenuli smo da menjamo asfalt na Brankovom mostu i ispostavilo se da je bila potrebna i zamena nekih delova konstrukcije - objasnio je Vesić.

- Tada smo shvatili da niko nije nadležan za održavanje mosta. On pripada republici, ulica Beogradu.

Podsećajući na primer mosta u Ovčar Banji na kome se dogodila tragedija, Vesić je kazao da je most bio u nadležnosti lokalne samouprave, koja je zabranila korišćenje tog mosta.

 

Foto Tanjug

- Moramo kroz izmenu propisa da rešimo zauvek to pitanje, da ljudi znaju da ako prelaze preko nekog mosta, da neko garantuje da je on bezbedan, a ako nije siguran mora da bude zatvoren - rekao je Vesić. - U ovom trenutku gradi se 222 kilometra brzih saobraćajnica i auto-puteva, a projektujemo novih 190 kilometara auto-puta.

Govoreći o žlezničkom saobraćaju, ministar je kazao da se sada radi deonica pruge Novi Sad - Subotica koja je dužine 108 kilometara i koja će biti završena 2025. godine, radi se Niš-Brestovac 23 kilometra, Niš-Dimitrovgrad 30 kilometara i Stalać-Đunis 14 kilometara.

- Otvara se mogućnost sličnih povezivanja i prema Hrvatskoj, jer se gradi pruga Beograd-Šid 90 kilometara, što znači ako Hrvati žele da ulažu u svoju prugu može da se dobije i voz koji će ići i prema Beču i Ljubljani - naglasio je Vesić.

 

NAPLATA KONVERZIJE ZEMLjIŠTA

MINISTAR Vesić je, govoreći o ukidanju naplate konverzije zemljišta, kazao da je će se o tome tek razgovarati, ali je naglasio da većina privrednika to traži.

- Kada razgovarate sa privrednicima i onima koji posluju, oni daju jasne i logične argumente zašto ta mera ne donosi efekte u budžet, a koči razvoj građevinarstva - smatra Vesić.

- Ta mera je doneta da se kazne dvojica tajkuna, a to se pretvorilo u kažnjavanje svih drugih osim njih.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a