SIJARTO SAOPŠTIO: Holandskom operatoru „Turskog toka“ vraćena licenca za izvoz

Novosti onlajn

19. 10. 2022. u 11:49

HOLANDSKE vlasti su vratile licencu za izvoz operatoru gasovoda „Turski tok“, kompaniji „Sout strim transport B. V.“, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

СИЈАРТО САОПШТИО: Холандском оператору „Турског тока“ враћена лиценца за извоз

Valjda neće da se pokvari "Turski tok", Foto Shutterstock

- Pre nekoliko nedelja pojavila se vest da je kompaniji operatoru 'Turskog toka', registrovanoj u Holandiji, oduzeta licenca za izvoz. To nije predstavljalo direktnu pretnju isporukama, ali u dugoročnoj perspektivi situacija ne bi bila ohrabrujuća. Nekoliko puta sam se konsultovao sa ministrom energetike Holandije i juče mi je saopštio da su holandske vlasti vratile kompaniji dozvolu za izvoz. To je potvrdio i 'Gasprom' - saopštio je Sijarto na društvenim mrežama.

Kako je pojasnio, to znači da je rad gasovoda „Turski tok“ od sada ponovo potpuno predvidljiv i bezbedan u dugoročnoj perspektivi.

Sijarto se osvrnuo i na inicijative Evropske komisije da zemlje EU zajedno kupuju ruski gas, rekavši da su takvi predlozi opasni za Evropu, jer vode ka daljem smanjenju isporuka gasa na kontinent. On smatra da Mađarska ne bi trebalo da prihvati tu „rizičnu ponudu“.

Operator gasovoda, kompanija koja je registrovana u Holandiji „Sout strim transport B. V.“, ranije je saopštio da joj je zbog novih sankcija koje je EU uvela 18. septembra prevremeno oduzeta dozvola za izvoz. Međutim, iz kompanije je saopšteno da to neće uticati na isporuke gasovodom, te da je već podnet zahtev za obnovu licence.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RAZMENA ZAROBLjENIKA: U poslednjoj razmeni oslobođeno 108 Ukrajinki

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna