"ENERGETSKA KRIZA U EVROPI TRAJAĆE GODINAMA": Sumorne prognoze mađarskog ministra

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 09:33

MAĐARSKI ministar inostranih poslova Peter Sijarto kaže da su za to kriva geopolitička i bezbednosna pitanja

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА У ЕВРОПИ ТРАЈАЋЕ ГОДИНАМА: Суморне прогнозе мађарског министра

FOTO: AP/Tanjug

Trenutna energetska kriza u Evropi će biti duga i proširiće se do 2023. i 2024. godine, a možda i kasnije, upozorio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, nakon sastanka ministara energetike EU u sredu.

- Sada vidimo prvu globalnu energetsku krizu u istoriji, i ona je dugoročna - izjavio je Sijarto, objašnjavajući da krizu podstiču „strukturni geopolitički razlozi vezani za bezbednost“, koji zahtevaju „dugoročna rešenja“. 

Diplomata je napomenuo da „međunarodne institucije koje još uvek imaju malo zdravog razuma” takođe upozoravaju da je reč o dugoročnoj krizi i problemu koji će postojati „ne samo ove zime, već i sledeće i one posle nje”.

Sijarto je napomenuo i da je snabdevanje Mađarske električnom energijom obezbeđeno, nakon što je ta zemlja postigla sporazum sa Rusijom i bez prekida dobija gas gasovodom Turski tok.

- Zbog toga mađarska vlada posvećuje posebnu pažnju obezbeđivanju fizičkog i pravnog funkcionisanja Turskog toka, jer je to fundamentalni interes naše nacionalne bezbednosti - rekao je on, napominjući da su mađarska skladišta gasa popunjena 48,2 odsto godišnje potrošnje, dok je prosečan nivo punjenja za Evropu trenutno na 26,9%.

Mađarska dobija oko 80% svog gasa od ruskog gasnog giganta Gasproma. Dok je Rusija prekinula isporuke gasa brojnim zemljama, Mađarska je krajem avgusta potpisala sporazum sa Moskvom o dodatnim isporukama povrh već dogovorenih količina.

Mađarski predsednik Viktor Orban je ranije optužio rukovodstvo EU da je izazvalo tekuću energetsku krizu uvođenjem „kontraproduktivnih“ sankcija ruskoj energetici zbog tekuće vojne kampanje Moskve u Ukrajini. Budimpešta je više puta pozivala na promenu „promašene politike Brisela”, napominjući da sankcije „nisu ispunile nade koje su im polagane”, dok Evropa „polako krvari”.

Predsednik Vladimir Putin uporedio je pokušaje bloka da se isključi od ruskih fosilnih goriva sa ekonomskim „samoubistvom“ - prenosi RT.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)