PUTIN POTVRDIO: "Nameravamo da širimo geografiju naših isporuka"

Novosti online

12. 10. 2022. u 15:12

RUSIJA će nastaviti da povećava izvoz energenata na tržišta koja se brzo razvijaju i u najskorije vreme će se baviti realizacijom perspektivnih projekata, konkretno – mongolskog kraka gasovoda „Snaga Sibira 2“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ПОТВРДИО:  Намеравамо да ширимо географију наших испорука

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

- Naravno, nameravamo da širimo geografiju naših isporuka. Već u najskorije vreme ćemo odrediti ključne objekte infrastrukture i počinjemo njihovu izgradnju, uključujući takve perspektivne projekte kao što je ‘Snaga Sibira 2’ i njegov mongolski krak ‘Sojuz Vostok’, kao i spajanje azijskog i evropskog segmenta nacionalnog gasnog transportnog sistema, a podržavaćemo i projekte terminala za TNG - rekao je Putin na forumu „Ruska energetska nedelja“.

 

Prve isporuke ruskog gasa u Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ počele su krajem 2019. godine. Sledeće godine su isporuke dostigle 4,1 milijardi kubnih metara gasa, a 2021. godine su porasle za 2,5 puta – na 10,5 milijardi kubnih metara.


„Gasprom“ je početkom februara 2022. godine potpisao drugi dugoročni ugovor sa CNPC za izvoz preko dalekoistočne rute. Ukupan obim isporuka porašće na 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Uzimajući u obzir ruski gasovod „Snaga Sibira 2“ i njegov nastavak preko Mongolije – gasovod „Sojuz Vostok“ – izvoz gasa u Kinu mogao bi da se poveća za još 50 milijardi kubnih metara godišnje.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)