PUŠTEN U RAD GASNI INTERKONEKTOR U BUGARSKOJ: Predsednik Vučić - "Nadam se da ćemo sledeće godine imati ovakvu ceremoniju i u našoj zemlji"

Novosti online

01. 10. 2022. u 10:05 >> 11:05

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas je u Bugarskoj prisustvovao ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska - Grčka.

ПУШТЕН У РАД ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР У БУГАРСКОЈ: Председник Вучић - Надам се да ћемо следеће године имати овакву церемонију и у нашој земљи

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić se po dolasku pozdravio sa domaćinom, predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, a imao je priliku da razgovara i sa Ilhamom Alijevim, Ursulom fon der Lajen i ostalim državnicima koji prisustvuju ceremoniji.

Uz Vučića i Radeva su na bini bili i predsednica EK Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, premijer Rumunije Nikolae Čuka, premijer Bugarske Galab Donev i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Predsednik je na početku obraćanja čestitao bugarskim i grčkim prijateljima puštanje u rad interkonektora.

- Niko od nas stvarno nije verovao da će ovaj projekat zaživeti. Pričali smo o tome, ali mislili smo da je to nešto luksuzno što se nikada neće ostvariti. Ali premijer Micotakis, Borisov i Petkov su videli to drugim očima, verovali su u ovaj projekat - rekao je on.

Vučić ističe da je ovaj projekat važan i za Srbiju, pošto će interkonektor između Srbije i Bugarske biti završen za godinu dana.

- Nadam se da ćemo sledeće godine imati ovakvu ceremoniju i u našoj zemlji. Kirjakos je govorio o ceni gasa. Ja verujem da ćemo imati tešku jesen i zimu. Gospođa Fon der Lajen se ne slaže sa mnom, ona je optimistična. Imao sam dilemu pre nego što sam došao, pitao sam se kako će me tretirati. Osećao sam se kao crna ovca, ali je ona veoma pristojna - rekao je predsednik kroz smeh, i duboko se zahvalio predsednici Evropske komisije.

On je rekao da će novi interkonektori sa Bugarskom i Severnom Makedonijom mnogo značiti za Srbiju, i da bez Evropske unije nikada ne bismo dostigli te ciljeve.

- Moram da kažem da bez našeg prijatelja Ilhama Alijeva ne bismo mogli da računamo na diversifikaciju gasa. Vidim dragi prijatelju da si sada veoma popularan u Evropi. Znate, ja sam mnogo puta pričao sa njim, ali više ga ne mogu dobiti na telefon. Ne znam šta je uradio u međuvremenu, ali ja bih voleo da saznam kako je to uradio - rekao je predsednik Vučić na šta je cela sala odgovorila smehom i aplauzom.

Vučić je poručio Ursuli fon der Lajen da utiče na zemlje EU kako bi pomogli balkanskim zemljama tokom energetske krize.

- Zahvalni smo za vašu podršku tokom korona krize, ali što se tiče novca, mi sada ne možemo da apsorbujemo troškove za gas. Stavite i naše zemlje, balkanske, na listu sa zemljama EU - rekao je predsednik.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Predsednik Vučić će posle otvaranja gasovoda, kako je najavljeno, imati i bilateralni sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a danas počinju prve komercijalne isporuke.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj. Gasovod, kako je ranije najavljeno, počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (109)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)