NOVI PROBLEM NA SEVERNOM TOKU 2: Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku gasovoda

Tanjug

26. 09. 2022. u 15:20

U JEDNOM od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na sedam bara, saopštio je operator tog cevovoda "Nord strim 2" AG.

НОВИ ПРОБЛЕМ НА СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Нагло пао притисак гаса на једном краку гасовода

Foto Tanjug/AP

- Vanredna situacija na kraku A gasovoda "Severni tok 2". Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Sputnjik.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je objavilo danas da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters i dodaje da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

Gasovod "Severni tok 2", kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide od kompresorske stanice „Slavjanska" u ruskom Kingisepskom okrugu Lenjingradske oblasti preko dna Baltičkog mora do obale Nemačke, trebalo je da udvostruči isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara gasa. On, međutim, nikada nije pušten u rad pošto su nemačke vlasti prekinule proces njegove sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države su stavile kompaniju "Nord Strim 2" AG na listu sankcionisanih entiteta, zbog čega je bila primorana da otpusti svoje zaposlene.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a