KOLAPS AMERIČKIH DEONICA ZBOG VISOKE INFLACIJE: Ogromni gubici na NJujorškoj berzi

Novosti onlajn

14. 09. 2022. u 08:32

NjUJORŠKA berza pretrpela je jedan od najgorih gubitaka u poslednje vreme nakon što su investitori reagovali na izveštaj koji pokazuje da je inflacija prošlog meseca ostala jaka uprkos rasprodaji akcija centralne banke.

КОЛАПС АМЕРИЧКИХ ДЕОНИЦА ЗБОГ ВИСОКЕ ИНФЛАЦИЈЕ: Огромни губици на Њујоршкој берзи

Arhiva

Dow Jones Industrial Average izgubio je 1.276,37 poena, odnosno 3,94% svoje vrednosti.

S&P 500 imao je najgori dan u 2022, izgubivši 177,72 poena, ili 4,32% svoje vrednosti. Nasdaq Composite je prošao još gore, izgubivši 5,16% vrednosti.
Gubici su bili ogromni i obuhvatili su skoro 500 kompanija na berzi, pri čemu su velike firme poput Meta izgubile 9,4% vrednosti svojih akcija i Nvidia 9,5%.

Kolaps je usledio nakon izveštaja koji pokazuje da je odgovor centralne banke na rekordno visoku inflaciju učinio malo da utiče na depresijaciju dolara.

Američki biro za statistiku rada objavio je u utorak svoj mesečni izveštaj o indeksu potrošačkih cena. Dokument prati promene cena ključnih proizvoda široke potrošnje i pokazao je da su u avgustu 2022. cene bile 8,3 odsto više nego 2021. godine.

- Izveštaj je bio nedvosmisleno negativan za tržišta akcija. Izveštaj zapravo znači da ćemo imati kontinuirani pritisak politike FED-a kroz povećanje kamatnih stopa - rekao je za američke medije Met Peron, direktor istraživanja u investitorskoj kompaniji Janus Henderson.

Nakon izveštaja, očekuje se da će američke Federalne rezerve ostvariti najveće povećanje kamatnih stopa do sada kada se sastanu sledeće nedelje.

Dok je cilj viših kamatnih stopa da ograniče intrabankovne pozajmice, a time i stvaranje novog novca, aprilska studija Instituta za ekonomsku politiku pokazala je da korporativni profit čini 54 odsto inflacije u Sjedinjenim Državama u poslednje dve godine, što znači da su problem špekulacije cenama, a ne preterane pozajmice, prenosi međunarodni Sputnjik.

BONUS VIDEO: 

SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)