ERDOGAN SAOPŠTIO LOŠE VESTI: Evropa žanje ono što je posejala, a ove zime...

Novosti online

06. 09. 2022. u 12:32

EVROPA će se ove zime suočiti sa ozbiljnim problemima zbog smanjenja isporuka gasa iz Rusije, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН САОПШТИО ЛОШЕ ВЕСТИ: Европа жање оно што је посејала, а ове зиме...

Foto: EPA/Profimedia/Shutterstock/ilustracija

- Evropa žanje ono što je posejala. Odnos Evrope prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njene sankcije (protiv Rusije) neizbežno su dovele gospodina Putina u tu situaciju. Mislim da će Evropa ovu zimu provesti sa ozbiljnim problemima. Turska u ovoj fazi nema problema sa snabdevanjem gasom - rekao je turski predsednik.

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su počeli prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za „Severni tok“ zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.

Kako je 2. septembra izvestila pres-služba Gasproma, otkriveno je curenje motornog ulja u jedinoj turbini stanice Portovaja koja je još radila, te je prekinuto snabdevanje prirodnim gasom dok se kvar ne otkloni.

Simens enerdži, koji je radio na održavanju turbina Severnog toka 1, naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke.

Isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 neće biti nastavljena u potpunosti sve dok "kolektivni zapad" ne ukine sankcije Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom, saopštio je Kremlj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu