BAVARSKA POLAKO OTPOČINJE SA MERAMA: Voda u kupatilima se neće grejati zimi, maksimalna temperatura u javnim prostorijama do 20 stepeni

Srna

02. 08. 2022. u 19:22

NEMAČKA pokrajina Bavarska dogovorila je načine da smanji potrošnju energije za 15 odsto od avgusta do kraja marta, uključujući podešavanje termostata u javnim zgradama.

БАВАРСКА ПОЛАКО ОТПОЧИЊЕ СА МЕРАМА: Вода у купатилима се неће грејати зими, максимална температура у јавним просторијама до 20 степени

Foto: Epa

Mere su u skladu sa predlogom Evropske komisije za smanjenje od 15 odsto u celoj EU, koji bi mogao da postane pravno obavezujući ako, kako se strahuje, Rusija isključi gas.

Nemačka, koja se pre početka ruske operacije u Ukrajini 24. februara, oslanjala na Rusiju za više od polovine svog gasa, posebno je osetljiva na poremećaje i već je doživela pad snabdevanja.

Prema programu u pet tačaka, koji je danas odobrila bavarska Vlada, javne kancelarije i prostorije treba da budu zagrejane na maksimalnu temperaturu od 20 stepeni Celzijusa, a voda u kupatilima se neće grejati zimi.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vlada će isključiti svetla u hodnicima javnih zgrada i van njih ili će ih prilagoditi da rade u određeno vreme.

Takođe, Vlada poziva da se izbegavaju poslovna putovanja ili da se koristi javni gradski transport, a zaposlenima će biti dozvoljeno da rade od kuće ako je to moguće. Javni službenici i građevinski tehničari biće obučeni o tome kako smanjiti potrošnju energije.

Cilj mera u jugoistočnom regionu je da se pomogne da se popune skladišta gasa u zemlji kako bi se zaštitili od nestašice tokom zime u vrijeme najveće potražnje.

- Nažalost, energija je na izmaku. Državna vlada će stoga uštedeti još više - napisao je danas na "Tviteru" bavarski premijer Markus Zoder.

On je rekao da su i dalje potrebne ideje širom zemlje kako bi pronašla alternative ruskim fosilnim gorivima, dodajući da vladajuća koalicija u Berlinu nije brza u tom smislu.

Prošlog meseca, nemačka Vlada je predstavila mere za uštedu energije nakon što je zemlja u junu prešla na drugu od tri faze svog plana za hitne slučajeve snabdevanja. 

BONUS VIDEO:

UŽAS U KOLONIJI JELENOVSKI: Ukrajinci gađali zatvor i pobili svoje pripadnike koje su zarobili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ŠTA SU PUTINU DAROVALI ZA ROĐENDAN: Knjige, alkohol, slatka tradicija sa Đinpigom, neobičan poklon Berluskonija, vicevi...