KILOMETARSKE KOLONE KA CRNOJ GORI I GRČKOJ: Za predstojeći vikend očekuju se gužve na većini graničnih prelaza

B. Caranović

16. 07. 2022. u 09:09

DA je sezona godišnjih odmora u punom jeku svedoče i slike sa kamera na gotovo svim graničnim prelazima.

КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ КА ЦРНОЈ ГОРИ И ГРЧКОЈ: За предстојећи викенд очекују се гужве на већини граничних прелаза

Batrovci - ulaz / Preševo - izlaz, Foto sigurnosne kamere

Na hiljade automobila, na putu do komšijskih letovališta, poslednja dva dana "začepile" su granice. Još veće kolone, prema iskustvu, carinici očekuju za predstojeći vikend, kada su po pravilu najveće gužve na prelazima.

Prethodnih dana, najteže je bilo preći granicu između Srbije i Severne Makedonije.

Nepregledne kolone bile su i u pravcu Crne Gore, a na Horgošu koji se inače renovira, dodatnu dramu putnicima koji ulaze u Srbiju iz Mađarske, napravila je "zbunjujuća" signalizacija. Ona je lažno obaveštavala vozače da je prolaz slobodan. Osim turista, u klonama su i vozila naših državljana, koji žive u inostranstvu, pa se vraćaju u domovinu, ali i stranaca, koji Srbiju koriste kao tranzit.

Prema žalbama naših čitalaca, najgore je juče i prekjuče bilo na prelazu iz Srbije u Severnu Makedoniju, ali i na magistralnom putu Prijepolje - Bijelo Polje, na graničnom prelazu Gostun. Na ovim prelazima čekalo se satima. Putnici koji su se vraćali sa letovanja iz Crne Gore, kako kažu, na granici nisu mnogo stajali, ali su problem napravili vozači iz Srbije ka primorju, koji su želeli preticanjem da izbegnu kolone.

Time su se sudarili sa redovima iz suprotnog pravca i napravili "čep" koji satima nije bio probijen.

Druga udarna tačka bila je na izlazu iz Srbije u Severnu Makedoniju na Preševu, gde se na prelazak granice čekalo više od dva sata. Na kamerama Auto-moto saveza Srbije mogle su se videti dugačke kolone i na prelazima Gradina, Batrovci i Horgoš. Značajna kolona išla je juče i ka Bugarskoj, ali i iz Mađarske i Hrvatske.

Prema rečima reportera "Novosti", u međunarodnoj zoni između Horgoša i Roške juče se pravila velika gužva i čekalo bar 45 minuta, zbog zabune koju je stvarala pogrešna signalizacija.

- Ona je sve vreme pokazivala da su otvorene dve trake, dok je u funkciji bila samo jedna, desna - kaže naš čitalac D. S.

- Automobili primete čunj tek kada priđu, zbog čega se stvaraju ogromne gužve. To bi trebalo da se reši što pre, ne samo da pravi problem putnicima, već je neozbiljno i šteti ugledu zemlje.

Iz AMSS su nam rekli da je zadržavanje juče, u toku popodneva, na osam prelaza trajalo uglavnom od 30 do 90 minuta.

UPRAVA CARINE: IZBEGNUTI VIKEND

IZ Uprave carina su početkom meseca, pred udarnu turističku sezonu savetovali građane da ako mogu izbegavaju putovanje za vikend. Poručili su i da se odaberu najbolji alternativni pravci, ako primete gužve. Kao primer su dali Horgoš, naš najveći prelaz ka Mađarskoj, za koji postoji osam alternativa. Trebalo bi obratiti pažnju i na najavljene radove na putevima, da bi i ta usporenja uračunali u planove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!