SLABA TRAŽNJA GASI PROIZVODNJU: Kineska kompanija HBIS Srbija u Smederevu zaustavlja jednu od dve visoke peći

J. ILIĆ

12. 07. 2022. u 09:30

ZBOG drastičnog pada cene čelika na svetskom tržištu i male potražnje, kineska kompanija HBIS Srbija odlučila je da do kraja meseca zaustavi proizvodnju na jednoj od dve visoke peći.

СЛАБА ТРАЖЊА ГАСИ ПРОИЗВОДЊУ: Кинеска компанија ХБИС Србија у Смедереву зауставља једну од две високе пећи

Foto: I Marinković

- U kompaniji HBIS Srbija u Smederevu u toku su pripreme za gašenje visoke peći broj jedan - navode u ovoj kompaniji. - Razlog tome je globalna situacija na tržištu koja je dovela do smanjenja potražnje za čelikom. Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi, peć će biti ponovno pokrenuta.

Cena čelika na svetskom tržištu pada značajno, već izvesno vreme što daje jasnu ekonomsku računicu za ovdašnje proizvođače. Takođe, kapaciteti smederevske železare su takvi da na trenutnu potražnju za čelikom, na tržištima na kojima je prisutna, može odgovoriti proizvodnjom na jednoj od dve visoke peći.

Zbog složenosti procesa, očekuje se da pripreme za gašenje peći traju do kraja ovog meseca. Za sada iz kompanije ne saopštavaju hoće li biti i drugih odluka zbog redukovanja proizvodnje, a koje bi imale uticaj na više od 5.000 zaposlenih.

KAPACITET

KAPACITET visoke peći 1, koja će biti zaustavljena krajem jula, je oko 75.000 tona, dok je kapacitet visoke peći broj 2 oko 95.000 tona čelika mesečno.

Podsetimo, Kinezi su jednu peć, zbog pandemije virusa korona, stavljali na "tihi hod" pre dve godine gotovo u isto vreme. Tadašnji razlozi bili su uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije. Uz to bila je i smanjena potražnja na tržištu, jer su mnogi obustavili proizvodnju usled pandemije. Visoka peć tada je bila van pogona godinu dana.

Koliko će sada pauza trajati teško je da bilo ko može prognozirati. To će zavisiti od globalne situacije na tržištu. Oko 80 odsto proizvodnje čelika u Smederevu namenjeno je izvozu. U prvom tromesečju ove godine, HBIS grupa u Smederevu ostvarila je izvoz vredan 234,7 milona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici