KAJSIJE RODILE, ALI KVALITET LOŠ: Proizvođači nezadovoljni, ne mogu da povrate uloženo

B. Ca.

04. 07. 2022. u 14:00

POSLE četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji.

КАЈСИЈЕ РОДИЛЕ, АЛИ КВАЛИТЕТ ЛОШ: Произвођачи незадовољни, не могу да поврате уложено

Foto: Novosti

Dok je negde rodilo i prerodilo, u drugim delovima, međutim, martovski mraz "ubio" je trećinu ploda. Kako proizvođači kažu, očekivani rod ove sezone je oko 20.000 tona, dok je u boljim godinama i dvostruko veći. Tvrde da naizgled idilična slika načičkanih plodova na stablima kajsije, ima i naličje. Plod je uglavnom sitan, kvalitet loš, pa nije čak ni za rakiju. I otkupna cena je veoma niska.

Za razliku od prošle godine kada je rodnost bila između osam i deset odsto zbog mrazeva koji su oštetili voće još u cvatu, ovogodišnji rod je oko 90 odsto.  U selu Miokovci kod Čačka, prestonici ovog voća, kažu da je kajsija rodila, ali problemima nije ni izbliza kraj.

- Četiri godine bilo je izuzetno loše, pre svega zbog grada, ali i drugih vremenskih neprilika - kaže uzgajivač Sava Todorović iz Miokovaca. - Ove godine je tako da je na nekim lokacijama rodilo i prerodilo, a na drugim mraz uništio rod. Tamo gde je mnogo rodilo, toliko je sitan plod da može u puščanu cev da stane.

Kako naš sagovornik kaže, kod otkupljivača cena je 35 dinara po kilogramu, što je nedovoljno da bi se isplatila berba i sakupljanje. Rakijašima će je prodati za barem dvostruko više.

IMAĆEMO OKO 1,2 MILIONA TONA

KAKO stručnjaci kažu, ove godine je uopšte proizvodnja voća manja. Odlično je kada je 1,5 miliona tona, a ove godine verovatno neće preći 1,2 miliona tona.

- Rekordna godina za kajsiju bila je 2017, kada je bilo 41.320 tona na 5.707 hektara - kaže Branislav Gulan, poljoprivredni analitičar.
- Prosek je 7,2 tone po hektaru.

- Nadnica je 3.500 dinara za branje i sakupljanje, a cena mizerna - kaže Sava. - Problem je što je i nadničare teško naći. Samo starije možemo da angažujemo, mlađi neće ni da prihvate. Procena je da će iz našeg kraja biti oko 300 vagona kajsije. Svoju kajsiju ove godine uopšte neću davati za konzumiranje, sve ide u rakiju.

Ni uzgajvači iz sela Begaljica u okolini Beograda, koji beru druge sorte, nisu zadovoljni godinom.

- Šta vredi što je toliko rodilo, kad je plod nikakav - kaže Milena Bugarčić. - U našem kraju svaka kuća ima kajsiju, ali uglavnom stabla liče na žalosne vrbe, savijene od ploda, koji je maltene samo koštica. Cena je tek loša. Dok su najbolji plodovi za hladnjače 70 dinara, oni čvršći koji nisu zreli do kraja, za sečenje, kompote i slično, koštaju 50 dinara, a najlošije su 35 dinara po kilogramu.

Kako naša sagovornica kaže, posebno je otežalo posao uzgajivačima drastično poskupljenje đubriva, za više od 300 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)