ČOKOLADNA JAJA IZNOSE KAO KOKOŠIJA: U marketima na meti lopova sve što može lako da se iznese

E. B. TALIJAN

23. 06. 2022. u 15:00

BAKA danima krala kondome u jednom marketu, mlada mama na dnu bebinih kolica pokušala neprimetno da iznese šunku od 10 kilograma, a mladići hteli za 190 dinara da "kupe" 10 čokoladnih jaja, čija je vrednost 1.100 dinara, tako što su ih ubacili u kutiju umesto kokošijih.

ЧОКОЛАДНА ЈАЈА ИЗНОСЕ КАО КОКОШИЈА: У маркетима на мети лопова све што може лако да се изнесе

Foto A. Stanković

Ovo su samo neki od primera sa kojima se suočavaju prodavci u trgovinskim lancima. S druge strane, potrošači primećuju da se u marketima svakodnevno povećava broj i vrsta artikala koji se štite raznim uređajima, poput zujalica. To im nekada usporava i otežava kupovinu, a povremeno ih dovodi i u neprijatnu situaciju kada se na izlasku iz radnje oglasi zujanje.

Lopovi su, kako kažu trgovci, sve kreativniji. Ima pravih specijalista, koji dolaze opremljeni, na primer sa pojasevima koji pozadi imaju ležišta za flaše alkoholnih pića. Tako mogu da ukradu tri ili četiri komada. Skupa žestoka pića su u vrhu poželjnih proizvoda za "iznošenje".

- Najviše se kradu stvari koje se lako preprodaju, kao što su kozmetika, dezodoransi, skuplje paste za zube - objašnjavaju nam prodavci u jednom poznatom megamarketu.

- Prate trendove, sada je posebno aktuelna sezonska kozmetika, sredstva za sunčanje.

Tradicionalni proizvodi na listi lopova su kafa i čokolada.

Zanimljive su im i kvalitetne, tanko sečene (slajs) mesne prerađevine, kao što su šunke i pršute, a tražene su i konzerve, žileti, četkice za zube. Ukradene proizvode obično posle prodaju na pijacama.

NA SUD AKO JE VIŠE OD 5.000 DINARA

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je, prema Krivičnom zakonu, potrebno da lopov bude uhvaćen sa ukradenom robom čija vrednost nije manja od 5.000 dinara da bi bio gonjen po službenoj dužnosti. Kako navode u trgovinskim lancima, to je razlog što policiju ne zovu kada je iznos oduzetih stvari manji od te propisane granice, niti u takvim slučajevima kompanija odlučuje da pokrene sudski postupak, jer se ne isplati. To znaju i lopovi, pa oni koji ne žele da rizikuju, planiraju krađe čija je vrednost manja.

- Uglavnom ih uhvatimo preko video-nadzora, ili ako vidimo da neko nosi mantil, a napolju je 30 stepeni, jasno je o čemu se radi - objašnjavaju nam prodavci u jednom poznatom megamarketu. - Ne želimo da otkrivamo previše šta sve rade, da ne bismo "edukovali" one koji se još nisu dosetili.

Dvojica mlađih muškaraca od tridesetak godina, nedavno su pažljivo isplanirala krađu čokoladnih jaja u jednom marketu, ali im je pokušaj propao zahvaljujući snalažljivoj kasirki. Oni su snimljeni zahvaljujući video-nadzoru, pa su prodavci videli kako je tekla ova akcija u kojoj su se mladići potrudili da dođu do čokoladne poslastice.

- Prvo su iz frižidera uzeli kutiju sa 10 komada domaćih kokšijih jaja, čija je cena bila oko 190 dinara - priča nam kasirka u toj prodavnici.

- Zatim su uzeli 10 čokoladnih jaja i otišli u drugi deo prodavnice, gde nije bilo drugih kupaca niti prodavaca. Iz kutije su izvadili kokošiji proizvod, zamenili ih čokoladnim i tako došli na kasu.

Kasirka je, kako navodi, otvorila kutiju da bi proverila da nije neko jaje puklo. Kada je videla da se unutra umesto domaćih, nalaze čokoladna, ona je jednostavno to otkucala i kazala im da je njihov račun 1.100 dinara. Mladići su zbunjeno gledali, rekli da nemaju para i pobegli iz radnje. U drugom marketu, prodavci kažu da su imali neobičan slučaj da je baka, od oko 80 godina, danima dolazila i krala kondome.

Foto Shutterstock

- Mi je svaki put vidimo preko video-nadzora, ali nas je bilo sramota da joj kažemo da znamo šta krade - pričaju trgovci.

- Tako smo je pustili danima, a onda smo joj prišli i samo rekli da imamo snimak da je otuđila našu robu. Nakon toga više nije dolazila.

Uhvatili su, kako kažu, i jednu uglednu profesorku fakulteta u krađi, koja je bila njihov stalni kupac. Opet je oko kamere sve zabeležilo. Prodavci su joj samo rekli da vrati ukradene proizvode, što je ona i uradila.

- Mlađa žena je na dnu bebinih kolica pokušala da iznese čitavu šunku od 10 kilograma - navodi naš sagovornik.

- Ovde u naselju je bila i jedna mlađa žena koja je krala po narudžbini. Komšije su mogle da poruče šta žele, i onda prođu jeftinije.

Na spisku uređaja kojima trgovci pokušavaju da doskoče lopovima su zujalice, nadzorne kamere, senzomotorci, velike plastične kutije u koje trgovci pakuju manje, skuplje proizvode da bi se teže iznosili. To donosi i određene teškoće potrošačima prilikom kupovine. Građani često sa praznom ambalažom alkoholnog pića idu na kasu, pa čekaju da im prodavci donesu flašu, ili prodavcu nose veću plastičnu kutiju, u kojoj je nekoliko tuba skupih pasti za zube zaštićeno, kako bi kupili jednu. Često su dovedeni u neprijatnu situaciju kada ih trgovci zaustave zato što se čulo zujanje, a nisu ništa ukrali, već na kasi nije razmagnetisan proizvod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima