ŠEĆERA IMA ALI NE NA POLICAMA: Isporučuju se dovoljne količine, pakovanja "nestanu" momentalno

J. Subin

06. 06. 2022. u 08:33

PANIČNA kupovina šećera ne prestaje. Već nedeljama traje "bitka" za svaki gram ovog slatkog kristala.

ШЕЋЕРА ИМА АЛИ НЕ НА ПОЛИЦАМА: Испоручују се довољне количине, паковања нестану моментално

Novosti

Trgovinski lanci, čini se, kontrolisano izbacuju na police kilogramska pakovanja, jer sve što se izloži nestane u kratkom roku. Nadležni i dalje govore da mesta za paniku nema, da nema nestašice i da ne treba praviti zalihe.

Šećerane, ističu nadležni u Ministarstvu trgovine, redovno snabdevaju trgovinske lance. Ipak, sve što stigne do polica odmah se razgrabi. Nema šećera u kocki, a sve je manje i onog koji se prodaje u džakovima, od po 25 ili 50 kilograma.

- Danima pokušavam da kupim šećer u radnjama jednog velikog trgovinskog lanca, i osim što na praznim policama piše da je preporuka da se ne kupuje više od tri kilograma po računu, šećera nema - ispričala nam je Danijela D. - Našla sam samo žuti šećer. Sada je i sezona pravljenja domaćih sokova. Verujem da je potrošnja malo povećana, ali ne baš toliko da ne može u radnji ni kilogram da se nađe. Nije mi jasno šta narod radi sa tolikim šećerom kada ga kupi. Verovatno im stoji u špajzu.

Foto M. Anđela

Samo je jedna velika šećerana tokom prošle nedelje, za dva dana, isporučila 800 tona šećera. Situacija sa ovom robom nikako da se na tržištu stabilizuje, čak ni posle donošenja uredbe o ograničenoj ceni od 89,9 dinara po kilogramu, za sve vrste pakovanja. Inače, dok država nije stavila tačku i na ovaj problem, kada je ograničena cena bila samo kilogramskog pakovanja, trgovci su naplaćivali za džakove i rinfuzni šećer i 150 dinara za kilogram. Bilo je mešetarenja, pa su pojedinci kupovali kilogramska pakovanja i prepakivali kako bi ih prodavali u rinfuzu ili u džakovima. Tako su dodatno zarađivali.

I dok je u pojedinim radnjama kupovina šećera ograničena, u smislu preporuke, ima i onih građana koji pazare puna kolica. U očekivanju, verovatno, da će na jesen da poskupi, prave se zalihe, jer nema roka trajanja.

- Svakodnevno dobijamo podatke o isporučenim količinama - rekli su nam u resornom ministarstvu. - Kontrole radimo i nećemo dozvoliti bilo kakve malverzacije i stvaranje nepotrebne panike. Šećera ima dovoljno. Naša proizvodnja godišnja zadovoljava potrebe građana Srbije, a imamo i za izvoz.

Inače, Srbija proizvede više od 330.000 tona šećera, dok za domaću potrošnju treba oko 200.000.

ŠPEKULANTE "HVATA" POLICIJA

NESTAŠICU šećera izazvala je potrošnja koja je kod pojedinih trgovinskih lanaca bila udvostručena i utrostručena u prvih 20 dana maja. Drugi problem bili su špekulanti. Tržišni inspektori su sa policijom kod jednog veletrgovca našli 2.000 tona kilskog pakovanja. Time je faktički izazvana deformacija tržišta odnosno veštačka nestašica, jer je isporučen svega šleper tog šećera, dok je deset puta više prodavana ova roba u skupljim pakovanjima, na koje se nije odnosilo ograničenje cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)