PRIVREDNICI PONOVO NA METI PREVARANATA: Na adrese firmi i preduzetnika stižu uplatnice radi navodnog upisa u privredni registar

E. B. T.

02. 06. 2022. u 15:12

NA adrese vlasnika firmi i preduzetnika opet stižu uplatnice, navodno, radi upisa u privredni registar, odnosno takozvanu poslovnu bazu. Kao i prethodnih godina, iza ovog dopisa ne stoji zvanična državna insitucija, niti je upis u taj registar obavezan. U pitanju je, zapravo, marketinška ponuda, odnosno nudi se usluga reklamiranja, ali to nije jasno navedeno, pa su preduzeća dovodena u zabludu.

ПРИВРЕДНИЦИ ПОНОВО НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА: На адресе фирми и предузетника стижу уплатнице ради наводног уписа у привредни регистар

Foto Shutterstock

U Agenciji za privredne registre (APR) savetuju privrednike da pažljivo pogledaju ko šalje koverat sa uplatnicom i šta im nudi, kao i da provere podatke o tom preduzeću putem javno dostupne baze registrovanih privrednih društava.

- APR ne komunicira s preduzećima i preduzetnicima na taj način da im šalje koverte s uplatnicama - ističu u Agenciji. - Postupak registracije se pokreće isključivo na osnovu uredno popunjene registracione prijave i dokumentacije, koju podnosilac donosi lično, na šalter APR, ili slanjem putem pošte ili e-pošte.

Kako ukazuju, na sajtu Agencije se redovno objavljuju sve informacije u vezi zakonskih obaveza firmi, uputstva za sprovođenje postupaka registracije, pretraživači javnih poslovnih podataka, tako da se firme lako mogu informisati o aktivnostima APR i svojim zakonskim obavezama. Na zvaničnoj stranici Agencije, kako navode, pored ostalih, može se pronaći i podatak o pretežnoj delatnosti tog preduzeća koje šalje komercijalnu ponudu, a to je delatnost reklamnih agencija.

- Na osnovu tih podataka može se lako zaključiti da je u pitanju komercijalna ponuda, u svrhu reklamiranja - ističu u APR. - Usluge reklamiranja su komercijalne i preduzeća i preduzetnici slobodno odlučuju da li žele ili ne da je prihvate.

PRIJAVITI

PRIVREDNICI koji smatraju da su prevareni treba da se obrate nadležnoj inspekciji koja kontroliše poslovanje firmi i preduzetnika i da prijave ove slučajeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije