I DRŽAVA TRAŽI REŠENJE: Radnici "Fijata", posle razgovora sa premijerkom, neće protestovati dok traju pregovori sa poslodavcem

S. B.

30. 05. 2022. u 19:39

RADNICI "Fijat Krajsler automobila" neće u utorak protestovati u Kragujevcu. Predstavnici Vlade Srbije uključiće se u pregovore, i sa zaposlenima razgovarati do 10. juna. Sindikati od menadžmenta "Stelantisa" očekuju da će produžiti rok za izjašnjavanje. Ovo je rezultat današnjeg sastanka predstavnika sindikata FCA sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkama Darijom Kisić i Anđelkom Atanasković, ljudima iz Ministarstva finansija i gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem.

И ДРЖАВА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ: Радници Фијата, после разговора са премијерком, неће протестовати док трају преговори са послодавцем

Foto Tanjug

Samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija "Stelantis" najavili da će se u kragujevačkom pogonu proizvoditi novi električni automobil, radnici su dobili ne tako privlačnu ponudu kako da premoste period do početka proizvodnje novih vozila. Mogu da biraju između rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremninu. Prema procenama menadžmenta, od oko 2.060 radnika, višak je čak 1.541, dok je u "Fijat plastiku", koji proizvodi branike, višak oko 90 odsto.

- Dogovorili smo sa predstavnicima Vlade da se uključe u pregovore i rešavanje problema - kaže Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata "Fijat Krajsler automobila". - Menadžment je dao rok od 10 radnih dana za izjašnjavanje radnika, a mi se nadamo da će poslodavac pokazati dobru volju i produžiti taj rok. Ako mi možemo u periodu pregovora da odustanemo od protesta, mogu i oni da pomere rok dok se traži najbolje rešenje. Mi ćemo napraviti gest dobre volje, a nadamo se da će i oni.

Posle sastanka nije ništa jasnije šta bi moglo da bude najbolje rešenje. Sindikatima je neprihvatljiva ponuda "Stelantisa" da oni koji odu u fabrike u inostranstvo, tamo moraju da rade dve godine. Nisu zadovoljni minimalnim otpremninama, niti im je predočen kriterijum po kome je određivan tehnološki višak.

- Nadamo se da ćemo doći do zadovoljavajućeg rešenja za sve - dodaje Đorđević. - Nisu to samo radnici. To su i njihove porodice. U istoj situaciji, kao i mi, jesu i svi naši kooperanti. Želimo da krenemo u pregovore i nadamo se najboljem. U sredu će sesti predstavnici svih sindikata i napraviti zajedničku platformu, uz pomoć države, prema poslodavcu. Očekujemo i da nam kažu po kom kriterijumu se došlo do toga koliki je broj radnika tehnološki višak.

Dolazeći na sastanak, koji je trajao više od dva sata, sindikati su od države očekivali da se ne ponaša kao medijator već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac.

VIŠAK U NOVU FABRIKU

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država za deo radnika "Fijata" u Kragujevcu, koje bude otpustio "Stelantis" ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima, obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu. Sindikati ni u ponedeljak nisu saznali o kojoj fabrici je reč, niti da li je iz iste ili slične branše.

- Mi ćemo gledati da svim radnicima koji budu time nezadovoljni ili ako oni hoće 200, 300 ili 400 ljudi da otpuste, da tim ljudima obezbedimo dodatni posao, pošto dovodimo jednu novu nemačku kompaniju u Kragujevac - istakao je nedavno Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista