BEZ UGOVORA HTELI DA NAPLATE FANTOMSKI CEH: Vlasniku stana u Beogradu stigao račun za internet od SBB od 43.000 dinara

B. Caranović

26. 05. 2022. u 12:19

KORISTILI, ne koristili, račun stiže. Da je tako, uverila se Beograđanka Tamara J., koja je pre nekoliko dana saznala da je operater SBB tereti za 43.151 dinar, za internet. Osim računa, kako kaže, za fantomski dug, stiglo joj je i pismo od poverioca, firme koju je SBB unajmio, da taj dug i "utera". Ugovor sa operaterom je sklopio stanar i uredno raskinuo, pre tri godine, a objašnjenja na šta se odnosi dugovanje, nije dobila.

БЕЗ УГОВОРА ХТЕЛИ ДА НАПЛАТЕ ФАНТОМСКИ ЦЕХ: Власнику стана у Београду стигао рачун за интернет од СББ од 43.000 динара

Foto Shutterstock

Prema rečima naše sagovornice, stan u novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića je 13 godina bio iznajmljen preduzeću koje je imalo ugovor za korišćenje interneta sa SBB. Međutim, pre tri godine, kada je vlasnik firme otkazao stan i odselio se, otkazao je i internet i prekinuo ugovor sa SBB. Narednih godinu dana, kako je ispričao vlasnik stana, bez obzira na prekid, stizale su mu koverte od ovog operatera i računi.

- Pošto sam dobila ova dva pisma od SBB i firme koja ih zastupa, adresirana na mog oca, počela sam da istražujem na šta bi taj dug mogao da se odnosi - priča Tamara. - U vreme kada smo izdavali stan firmi sa kojom je SBB imao ugovor, vlasnik stana je bio moj otac, ali nikada nije sklapao ugovor sa ovim operaterom, niti je nosio ličnu kartu i potpuno nam je nejasno kako uopšte SBB ima podatke o njemu kao vlasniku stana. U međuvremenu, otac je stan prebacio na mene. Kako sam saznala ovih dana, bivši stanari su imali problem sa ovim operaterom koji ih je proganjao i duže od godinu pošto su uredno prekinuli ugovor sa njima. Uporno su im tražili da i dalje plaćaju naknadu za internet, iako su se iselili iz stana i odjavili internet.

Kako naša sagovornica pretpostavlja, dug za koji terete njenog oca, a u stanu čiji on već dugo nije vlasnik, verovatno se odnosi na sve mesečne naknade za internet protekle tri godine, od kada su zakupci otkazali uslugu.

 

Privatna arhiva

- Navodno su posle prepucavanja sa njima, koje je trajalo duže od godinu dana, bivši stanari rešili problem, odnosno kako mi je objašnjeno, SBB je konačno shvatio i prihvatio da je otkazan internet u tom stanu - objašnjava Tamara. - Uglavnom, računi im više nisu stizali. Izgleda da su samo prebačeni na drugo ime. Zabrinjavajuće je da stvari mogu tako da funkcionišu i da će to možda negde da prođe. U tom stanu sada imamo druge zakupce koji imaju ugovor za internet sa drugom kućom. Ono što jeste neobično je da račun biva prebačen na tadašnjeg vlasnika stana, koji nije imao ugovor ni sa jednim operaterom.

Kada su pre nekoliko dana stigle sporne koverte, otac naše sagovornice, koji inače živi u jednom vojvođanskom gradu, otišao je u SBB centralu u tom mestu i podneo žalbu.

- Sada čekamo odgovor i obrazloženje - kaže Tamara. - U međuvremenu, čula sam da ovo nije usamljen sluča, i da se ovakve stvari dešavaju i drugima i od raznih institucija.

SBB: ŽAO NAM JE, DUG ĆE BITI IZBRISAN

IZ Kompanine SBB su nam na molbu da provere sporan račun i obrazlože kako se dogodio brzo odgovorili, rekavši da im je žao zbog neprijatnosti koje je doživela naša sagovornica, kao i da će dug biti otpisan.

- Uvidom u našu evidenciju ustanovili smo da je navedeno potraživanje nastalo po osnovu ugovora sa pravnim licem koje je nekretninu korisnika koji se obratio vašem listu, koristilo za sedište svoje firme - kaže Iva Gajić, direktor za odnose sa javnošću SBB. - Dugovanje koje je stiglo na naplatu nastalo je po osnovu ugovora firme sa sedištem na navedenoj adresi stana korisnika, a koji je raskinut u novembru 2021. godine. Kao kompaniji, kojoj je zadovoljstvo korisnika jedan od najvažnijih ciljeva žao nam je zbog nastale situacije i neprijatnosti. Sa korisnikom je kontaktirao naš agent i obavestio ga o odluci o otpisu navedenog potraživanja.

Da je dug otpisan, potvrdila nam je i Tamara J.

- Ubrzo pošto ste kontaktirali sa njima, javili su mi se predstavnici SBB i rekli da će biti obrisana zaduženja na toj adresi, sa obrazloženjem da je u pitanju sistemska greška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri