PORASLE KAMATE NA KREDITE: Prema podacima centralne banke Srbije, poskupele pozajmice od 0,2 do 0,6 odsto

B. Ca.

10. 05. 2022. u 09:24

KAMATNE stope na nove kredite privredi i stanovništvu blago su porasle ove godine u odnosu na kraj 2021. godine. Prema podacima Narodne banke Srbije, dinarski krediti za privredu skuplji su za 0,6 procentnih poena, dok su za građane skuplji za 0,2 procentna poena.

ПОРАСЛЕ КАМАТЕ НА КРЕДИТЕ: Према подацима централне банке Србије, поскупеле позајмице од 0,2 до 0,6 одсто

Foto Tanjug

Kako preciziraju iz NBS, kamate poslovnih banaka na nove dinarske kredite privredi povećane su u odnosu na kraj prošle godine na 3,6 odsto u martu, a na kredite stanovništvu na 8,4 odsto.

Na ove cene su se verovatno odrazili efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova putem prosečne repo stope centralne banke.

Podsećaju da su prethodnih meseci umereno pooštravali monetarne uslove, kako bi ograničili njihove efekte na ostale cene preko inflacionih očekivanja.

Efekti aprilskog povećanja referentne kamatne stope još uvek ne mogu da se sagledaju. Narodna banka Srbije je u aprilu podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 1,5 odsto. Može da prođe, kažu, i nekoliko meseci dok se ne izvrši prenos referentne stope na kamate na kredite.

Napominju da u uslovima pojačane konkurencije u bankarskom sektoru i nastojanja banaka da zadrže klijente, deo povećanja referentne kamate banke mogu da kompenzuju smanjenjem svojih marži.

Povodom povećanja ključne kamate američkih Federalnih rezervi, iz NBS ističu da ne očekuju značajnije efekte po osnovu te odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince