SRBIJA ĆE BITI IZVOZNIK PAMETI, ALI I INOVACIJA: Osnovan Centar za industrijsku revoluciju - prvi u regionu, a tek treći u Evropi!

J. SKENDERIJA

09. 05. 2022. u 09:45

SVEDOCI smo da nauka i tehnologija veoma brzo napreduju, a mi možemo da ih iskoristimo u svakodnevnom životu da nam život bude jednostavniji i lakši.

СРБИЈА ЋЕ БИТИ ИЗВОЗНИК ПАМЕТИ, АЛИ И ИНОВАЦИЈА: Oснован Центар за индустријску револуцију - први у региону, a тек трећи у Европи!

Foto Tanjug

Prethodne revolucije donele su nam parnu mašinu, struju, računare, mobilne telefone, a četvrta nam donosi biotehnologiju, veštačku inteligenciju i robotiku.

Postavljati pitanje da li je rano da se govori o četvrtoj, dok prve tri nisu u potpunosti zaživele, isto je kao dovoditi u pitanje elektrifikaciju, ako cela zemlja nema vodu i kanalizaciju.

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu revoluciju, naglašavajući da tehnološki napredak nekada podrazumeva preskakanje čitavih industrijskih revolucija:

- U većem delu Afrike nisu čekali da uvedu fiksnu telefoniju, već su odmah prešli na mobilnu i uveli mobilno bankarstvo u široku upotrebu mnogo pre većine razvijenog sveta. Tako i mi ne smemo da odlažemo primenu nanotehnologije, robotike ili kvantnih računara.

Centar je osnovan sa ciljem da identifikuje mogućnosti, pre svega u oblasti biomedicine, i da radi na razvoju eko-sistema koji će biti stimulativan za razvoj biotehnologije i bioinženjerstva. Vlada je prepoznala priliku da u regionu bude nosilac razvoja bioekonomije.

- Povezivaćemo nauku, nove tehnologije, znanja i privredu, pomagati da se u Srbiji razvijaju i primenjuju nove biotehnologije sa ciljem da se bolje i efikasnije lečimo, da nam budu dostupni inovativni lekovi i aparati, da živimo u zdravijem društvu. Projekti kojima će se Centar baviti obuhvataju: razvoj mehanizama u otkrivanju genetskih predispozicija za razvoj bolesti, pametniji izbor lekova kroz personalizovanu medicinu, upotrebu veštačke inteligencije u brzoj i pametnoj dijagnostici retkih bolesti, nove tehnologije u farmaceutskoj industriji, primenu ćelijske i genske terapije...

Kako naglašava direktorka Bojović, kroz saradnju sa svim centrima za četvrtu industrijsku revoluciju u svetu, Srbiji se pruža prilika da koristi najnovija naučna dostignuća i najbolja svetska iskustva i tako obezbedi brži razvoj, a ujedno omogući promociju naše nauke i privrede:

- Naši instituti, poput Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo ili Instituta za nuklearne nauke "Vinča", već uveliko rade na značajnim međunarodnim projektima. Njihove aktivnosti su u skladu sa svetskim trendovima, i mogu biti motor daljeg razvoja bioekonomije.

Fokus Centra će biti u dve prioritetne oblasti - biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji u biomedicini i one su već prepoznate kao ključne za ekonomski razvoj zemlje.

- Ideja nam je da pomognemo da se znanja u nauci brzo iskoriste u privredi, a da se Srbija pozicionira u svetu kao izvoznik pameti i inovacija. Obezbedićemo da se podaci, koji su ključni za donošenje naučnih zaključaka, neuporedivo brže obrađuju, čime će se uštedeti meseci naučnoistraživačkog rada. Oni će se čuvati u Državnom data centru, sa najvišim stepenom bezbednosti medicinskih podataka građana.

Jelena Bojović, Foto N. Skenderija

Uloga Centra je i da predlaže inovativne propise koji će olakšati primenu tehnologije uz zaštitu prava građana, kao i da napravi regulatorni, ali i infrastrukturni eko-sistem za razvoj biotehnologije, bioinženjeringa i bioinformatike.

- Uključićemo u debatu što više različitih aktera, kao što su akademske i istraživačke institucije, velike korporacije i brzorastuće inovativne kompanije, udruženja građana, eksperti... Nastojaćemo da zajedno sa njima obezbedimo da sve što radimo bude praćeno pravnim okvirom koji obezbeđuje poštovanje ljudskog dostojanstva i osnovnih prava, kao i etičkih principa. Izgradnja poverenja u tehnologije je važan aspekt ovoga čime se bavimo.

PRVI U REGIONU, TREĆI U EVROPI

SA Svetskim ekonomskim forumom osnovan je Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji. Ovo je prvi takav centar u regionu, tek treći u Evropi (posle Osla i Moskve) i 16. u svetu koji je osnovao Svetski ekonomski forum. Centar je počeo sa radom u martu 2022. pod okriljem Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)