TELEKOM IZLAZI NA BERZU EU: Vladimir Lučić o razvoju kompanije i pored lobističke kampanje protiv kompanije

Novosti online

23. 04. 2022. u 13:19

SKUPŠTINA Telekoma Srbije odlučivaće 4. maja o emitovanju dugoročnih hartija od vrednosti, korporativnih obveznica, na berzi EU i time će Telekom postati prva domaća kompanija koja se odlučila na takav međunarodni poslovni poduhvat.

ТЕЛЕКОМ ИЗЛАЗИ НА БЕРЗУ ЕУ: Владимир Лучић о развоју компаније и поред лобистичке кампање против компаније

Foto D. Milovanović

Ovo je najavio generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić u velikom intervjuu za Euronjuz Srbija u emisiji “Direktno sa Minjom Miletić” i naglasio da je izlazak na evropsku berzu najbolja potvrda transparentnog poslovanja. 

- Ovim potezom stajemo u red najvećih i najuglednijih međunarodnih korporacija u oblasti telekomunikacija kao što su Vodafon, Oranž ili Dojče Telekom. Mi pažljivo planiramo naš razvoj i svaki korak je deo ukupne strategije. Za izlazak na berzu EU se pripremamo već godinu dana, pre svega kroz centralizaciju nabavki preko ekskluzivnog sporazuma sa Vodafonom, koje su sada efikasnije i povoljnije, a takođe dobićemo, kao prva domaća kompanija, međunarodni kreditni rejting. Da nema transparentnosti u poslovanju, ne bismo mogli ništa od ovoga da postignemo - objasnio je Lučić.

Spremni za najbolje investitore

Vladimir Lučić očekuje veliki uspeh kompanije koju predvodi na evropskoj berzi.

- Najverovatnije ćemo izaći na berzu u Luksemburgu. Ranije je London bio centralna tačka, međutim, posle Bregzita, ključna je EU. Naravno, tamo su pored evropskih prisutni i svi glavni američki i britanski investitori. Potpuno sam siguran da će i oni biti zainteresovani za Telekom i da će naše prvo izdavanje korporativnih obveznica biti izuzetno uspešno. Telekom Srbija je uspešna kompanija i samim tim atraktivna za sve najbolje investitore - naglasio je Lučić.

Kako je istakao, protiv Telekoma se već četiri godine vodi lobistička kampanja, i u Srbiji i na međunarodnom nivou, pre svega preko medija, ali i u političkim kuloarima, u koju je do danas utrošeno više miliona evra, sa ciljem da se Telekom predstavi kao kompanija koja posluje loše i netransparentno.

- Međutim, i ovaj izlazak na berzu, i strateški sporazum za Vodafonom, i prošireno partnerstvo sa Evropskom investicionom bankom, partnerstvo sa komercijalnim bankama pod nikad boljim uslovima, zatim čitava naša ekspanzija, proširivanje na Severnu Makedoniju, plus ove godine još na Švajcarsku i Nemačku, kao i to što ćemo dobiti međunarodni kreditni rejting… Sve to pokazuje da je Telekom Srbija izuzetno uspešna kompanija, koja ima jasan biznis plan, da imamo jasan i realan cilj našeg poslovanja, što sve te finansijske institucije i međunarodni partneri prepoznaju - istakao je Vladimir Lučić. 

U strateškoj konsolidaciji Telekoma, oko 50 odsto finansiranja biće od banaka, a 50 odsto na berzi izdavanjem korporativnih obveznica. Ovo dolazi posle velikog investicionog ciklusa, gde je za četiri godine urađeno mnogo. 

- Pre svega tu je razvoj optičke infrastrukture, jer smo sada stavili Srbiju, mora to da se prizna - voleo vas neko ili ne, u rang razvijenih evropskih zemalja po kilometraži optike i po broju domaćinstava koja mogu da koriste optički internet. Razvili smo 4G mrežu, potpuno smo spremni za 5G, uložili smo u akvizicije manjih operatera, kao i u proizvodnju sadržaja. A sve ovo je naišlo na finansijsku podršku banaka, koje od nas ne traže zauzvrat ikakve garancije, pritom zaduženost kompanije u Srbiji prošle godine, i pored velikih investicija, nije povećana, dok je na nivou Grupe veća za samo dva odsto - naveo je Lučić.     

Kako je dodao, Telekom po svim merilima spada u red srednje zaduženih telekomunikacionih kompanija, a u isto vreme ostvaruje izuzetan rast prihoda i profita. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)