ČOKOLADNA JAJA PUNA SALMONELE: Ministarstvo poljoprivrede Srbije kaže da u našoj zemlji nema zaraženih "kinder" poslastica

J. Subin

07. 04. 2022. u 09:11

GENERACIJE su odrastale uz omiljena "kinder jaja", poklon igračkicu obloženu čokoladom. Sada se strepnja usadila među roditelje i decu jer postoji sumnja da neke serije nisu potpuno ispravne. Zbog slučajeva infekcije salmonelom, kompanija "Ferero", povukla je određenu seriju "kinder suprajs" čokoladnih jaja sa igračkicom u Velikoj Britaniji. Agencija za sigurnost hrane FSA saopštila je da postoje naznake da su ovi proizvodi povezani sa izbijanjem salmonele. Među zaraženima ima i male dece.

ЧОКОЛАДНА ЈАЈА ПУНА САЛМОНЕЛЕ: Министарство пољопривреде Србије каже да у нашој земљи нема заражених киндер посластица

Foto Shutterstock

U Srbiji, kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, ovih popularnih dečjih poslastica nema. A zbog opreza, Agencija za hranu i veterinu tzv. Kosova odlučila je da ukloni sa tržišta neke proizvode "kinder", odmah posle prijave drugih država da su u njima pronađene bakterije salmonele.

- U prethodnom periodu Republika Srbija nije uvozila sporne serije jaja Kinder Suprise, koja su se našla na tržištu Velike Britanije, proizvođača čokolade "Ferero" proizvedenih u fabrici u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom ove zemlje - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. - Granična fitosanitarna inspekcija obavlja redovne kontrole proizvda biljnog i mešovitog porekla. U narednom periodu će se pojačati pregledi spornih "Ferero" proizvoda, koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Da nešto nije u redu otkrile su Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, instituti za javna zdravlja Škotske, Velsa i Severne Irske. Njihova istraga je pronašla vezu između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom širom Britanije i "kinder jaja". Nisu se samo Britanci razboleli. Više slučajeva je zabeleženo i u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji i Irskoj.

- Savetujemo potrošačima da ne jedu nijedan od proizvoda navedenih u upozorenju FSA - nedavno je izjavila Tina Poter, šef FSA. - Važno je da potrošači poštuju ovaj savet, kako bi izbegli rizik od trovanja salmonelom. Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom decom, posebno za vreme Uskrsa.

Agencija za bezbednost namirnica (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC) - pokrenule su istragu u vezi sa italijanskim proizvođačem čokolade zbog pojave salmonele u "kinder jajima". "Ferero" je početkom ove nedelje povukao "kinder jaja" sa određenih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele.

Foto Shutterstock

- Do sada imamo 105 potvrđenih slučajeva oboljenja od salmonele i 29 sumnji, a većina je kod dece ispod deset godina starosti - saopštile su EFSA i ECDC.

EFSA i ECDC najavljuju da će iduće nedelje saopštiti rezultate istrage. Agencija za bezbednost namirnica (AGES) Austrije saopštila je da su najverovatnije zaražena "kinder jaja" dospela i na to tržište, pa su nadležne vlasti informisane i preduzimaju se mere.

Kompanija "Ferero" je objavila da će povući određene serije "kinder jaja" i "kinder bona", koje su proizvedene u Belgiji, a za koje se smatra da su problematične.

OPASNE SERIJE

SPORNA čokoladna jaja su ona od 20 grama, koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine. Kao meru predostrožnosti, "Ferero" je povukao proizvode i ljudima se savetuje da ih ne jedu. FSA je saopštila da su sva jaja proizvedena u istoj fabrici. Smatra se da to neće uticati na druge "Ferero" proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!