RUSKI BIZNIS SELI SE U SRBIJU: Registrovano 86 firmi i 202 preduzetnika iza kojih stoje osnivači iz RF, upisano i pet kompanija iz Ukrajine

S. B. - B. Ca.

06. 04. 2022. u 10:00

SANKCIJE zapadnog sveta otežale su poslovanje mnogih kompanija u Rusiji. Baš kako su naši privrednici i očekivali, pojedine su poslovanje preselile u - Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre, od kraja februara do danas registrovano je 86 privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Istovremeno je poslovanje započelo i 202 preduzetnika, koji su državljani Rusije.

РУСКИ БИЗНИС СЕЛИ СЕ У СРБИЈУ: Регистровано 86 фирми и 202 предузетника изa којих стоје оснивачи из РФ, уписано и пет компанија из Украјине

Agencija za privredne registre / Foto N. Skenderija

U istom periodu, registrovano je osnivanje pet privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik koji je državljanin Ukrajine.

Priče o selidbi biznisa, naročito onog vezanog za zapadne zemlje, počele su sa početkom rata. Naši poslovni krugovi su procenjivali da bi poslovanje u Srbiji moglo da započne 400 ruskih firmi.

- Već je oko 200 firmi prekinulo poslovanje - rekao je nedavno Toplica Spasojević, predsednik "ITM grupe". - To su firme koje su delimično radile za rusko tržište, a više za strano. Tamo su bile zbog ruskih kadrova, ali rade za ceo svet. Sada ne mogu da posluju normalno, a imaju skopljene ugovore i obaveze. Ako žele da zadrže te zaposlene, jedino mesto u Evropi gde nemaju problema je Srbija. Mogu ovde da žive, deca idu u školu... Priča se među ljudima, koji su u poslu sa nekretninama, da se traži 2.000 stanova i 25.000 kvadrata poslovnog prostora.

U agenciji "Beoagent" potvrđuju da su imali zahetve od ruskih klijenata, ali je reč o nekoliko slučajeva.

- Mi smo specijalizovani za rentiranje hala, magacina i poslovnog prostora - objašnjava Peđa Dević iz "Beoagenta". - Malo se primećuje interesovanje među ruskim klijentima, ali nije reč o masovnoj pojavi. Neke ruske firme, mahom one koje već posluju u Srbiji, traže da iznajme proizvodne hale i magacine. Ne žele da rizikuju sa transportom. Kancelarije nam ne traže. To se osetilo odmah po početku rata. Reč je o petnaestak firmi. Pitanje je da li će toga biti još i da li će im cene odgovarati. Stranci često misle da je kod nas sve jeftino, a nije baš tako.

NAJVIŠE PROGRAMERA

PODACI Agencije za privredne registra otkrivaju da su među novoosnovanim firmama, u kojima udela imaju i ruski državljani ili kompanije, najzastupljenija delatnost računarsko programiranje. Slede nespecijalizovana trgovina na veliko i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem. Identična je situacija i sa ruskim preduzetnicima.

Kada je reč o firmama u kojima ima ukrajinskog udela, najzastupljenije su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, tri su tako upisane. Jedan je restoran, a jedna se bavi pratećim delatnostima u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!