RUSKE PENZIJE BEZ PROBLEMA: Sukob u Ukrajini nije usporio isplate

J. Ž. S.

05. 04. 2022. u 09:24

SVI penzionerski čekovi koji iz Srbije putuju u Rusiju ili obrnuto zasada se redovno isplaćuju, bez ikakvih zastoja.

РУСКЕ ПЕНЗИЈЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА: Сукоб у Украјини није успорио исплате

Foto Shutterstock

Iako su ratna dešavanja uticala na poremećaj platnog prometa i isplatu penzija onima koji su ih ostvarili u Rusiji ili Ukrajini, a žive u drugim zemljama, kod nas takvih problema nema. Razlog tome je, između ostalog, i što novac stiže na svaka tri meseca.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje naglašavaju da put Ruske Federacije ide 13 čekova, dok tamošnji fond uplaćuje penzije za 300 naših ljudi. Sporazum između Srbije i Ukrajine o penzijskom osiguranju ne postoji, a nikada nije postojala ni inicijativa za njegovo potpisivanje, pa samim tim nema ni transfera novca.

Fond PIO šalje penzije u 27 zemalja i to najviše u države bivše SFRJ. U njima se novac isplaćuje na mesečnom nivou, a u ostalim zemljama na tri meseca. Na adrese bivših republika Jugoslavije stiže oko 64.000 čekova, a u ostalim zemljama se uplaćuje na račune oko 13.000 osoba.

- Najveći broj je negde oko 7.000 za one koji žive u Nemačkoj, nešto manje za Austriju, pa onda i Mađarska, gde novac dobija negde oko 3.000 ljudi - kažu u Fondu.

Između država se potpisuju sporazumi o socijalnom osiguranju, koji, između ostalog, omogućavaju sabiranje staža iz dve države. Nedavno je Srbija takve sporazume potpisala sa Grčkom i Rusijom, a u narednom periodu treba da se potpišu sporazumi i sa Australijom i Azerbejdžanom.

Penzije iz Srbije uplaćuju se ljudima u Australiji, SAD i Meksiku, a samo po jedna penzija odlazi u Tursku i Brazil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili