DINAR STABILAN DEVIZA DOVOLJNO NBS: Poslednjih dana i u našoj zemlji vlada veća potražnja za čvrstom valutom

B. Ca.

05. 03. 2022. u 09:11

U MENjAČNICAMA širom Srbije poslednjih dana bilo je povremene, kratkotrajne nestašice evra.

ДИНАР СТАБИЛАН ДЕВИЗА ДОВОЉНО НБС: Последњих дана и у нашој земљи влада већа потражња за чврстом валутом

Foto K. Mihajlović

Kako menjači kažu, od početka rata u Ukrajini, primetna je veća tražnja za devizama.

Mnogi su, verovatno iz straha, zbog geopolitičkih dešavanja, pojurili da kupuju strane valute. Nadležni kažu da je dinar stabilan i da nema razloga za paniku, ali je veća potražnja očigledno pospešila rast evra, koji se juče prodavao za 119-120 dinara.

Našoj redakciji javilo se nekoliko čitalaca koji su se požalili na manjak evropske valute u menjačnicama. Evro je, međutim, od juče počeo da raste, pa sa dosadašnjih 117,58, juče je kupovni kurs bio za dva dinara veći.

- Trebali su mi evri da platim stanarinu, pa sam bila iznenađena kada mi je rečeno u lokalnoj menjačnici u mom kraju da nemaju ni 10 evra da mi prodaju - priča Beograđanka Marijana S.

- Kažu da poslednjih dana vlada veliko interesovanje za kupovinu evra i da su mnogi trgovci devizama u toku dana ostajali potpuno bez evra. Ipak, uspela sam u drugoj menjačnici da kupim koliko mi je trebalo.

Prema rečima prestoničkog menjača Borisava Brujića, mnogi građani su počeli da izvlače keš iz slamarica i pojurili da ga menjaju za evre.

- Primetna je velika tražnja, ali čim se smanji količina bilo koje valute, mi možemo da je dobijemo u banci i nema nikakvih problema trenutno na tržištu novca - kaže Brujić za "Novosti".

- Da ja imam višak para, ostavio bih ih u dinarima. Nema razloga da se kupuju evri. Dinar i kurs su stabilni. Osim zebnje izazvane ratom, u ovom periodu se, inače, raspodeljuje dobit i zbog obaveza prema dobavljačima, pa je i zato pojačana potreba za evropskom valutom.

Iz Narodne banke Srbije kažu da nema mesta ni razloga za paniku. Očekuju da banke u što kraćem roku prenesu gotovinu menjačnicama, koje će podmiriti tražnju građana. Naloženo je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom:

- Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje. Imamo dovoljno instrumenata i delujemo kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi, preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost. Pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila. Pažljivo pratimo kretanja na finansijskom tržištu i bez zastoja snabdevamo domaće banke potrebnim količinama efektivnog stranog novca.

MENjAMO I RUBLjE

PREMA Brujićevim rečima, ne treba da strahuju ni sugrađani koji imaju rublje, jer menjači i njih kupuju.

- Ruska valuta je pala, ali nije strašno i nema razloga za paniku, primamo je i svakome kome treba menjamo u drugu valutu. Po zakonu, sve valute koje su na listi Narodne banke Srbije menjači moraju da primaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja