CENA GASA ĆE RASTI, 2.000 € NEODRŽIVO: Da li će posle zaustavljanja "Severnog toka 2" poskupeti plavo gorivo u Evropi

E. B. T.

24. 02. 2022. u 07:00

POLITIČKI pritisci na Srbiju da se ekonomski konfrontira Rusiji rastu, a to može da ugrozi naš Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom i cenu gasa koju plaćamo. Ovo u razgovoru za "Novosti" ističe Bojan Stanić, pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije.

ЦЕНА ГАСА ЋЕ РАСТИ, 2.000 € НЕОДРЖИВО: Да ли ће после заустављања Северног тока 2 поскупети плаво гориво у Европи

Foto AP

Stručnjaci navode da je plavi energent od početka godine poskupeo oko 25 odsto na evropskom tržištu i da će njegova cena nastaviti da raste. Do skoka na 2.000 i više dolara za 1.000 kubnih metara može da dođe, ali će to biti, kako ocenjuju, kratkoročno, a na duži rok je neodrživo. Na evropskim berzama u sredu se gas prodavao za više od 960 dolara, prvi put od 14. februara. Podsetimo, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, procenio je da će, zbog obustavljanja sertifikacije "Severnog toka 2", plavo gorivo u Evropi koštati 2.000 evra, što je oko 2.270 dolara.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković podseća da je u dva navrata cena gasa na evropskom tržištu već prelazila tu brojku. To se desilo krajem prošle godine, kada je EU donela odluku da drastično krene u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i kada su Nemci zatvorili tri nuklearne elektrane, što je kod njih izazvalo osetni deficit u proizvodnji struje.

- Bilo je nerazumnih odluka pojedinih zemalja EU da ne kupuju gas i njihova skladišta su ostala poluprazna, Rusija je ispoštovala sve ugovore o isporukama, ali nije htela da povećava količine, pa je nestašica gasa rezultirala porastom cena - ukazuje Zdravković. - Ova odluka nemačkog kancelara Šolca da obustavi sertifikaciju "Severnog toka 2" je privremena. Očekujem da će u narednih pola godine da bude pušten u rad, jer je to nasušna potreba Nemačke da bi njihova privreda bila konkurentnija.

On smatra da će cena gasa biti viša od sadašnje. Može opet, kako navodi, da dostigne nivo iznad 2.000 dolara, ali to će biti kratkoročno. Prema njegovim rečima, Evropa ima potrebu da povećava potrošnju, i ako izbaci termoelektrane na ugalj ide ka većoj upotrebi gasa. S druge strane, kako kaže, Rusija želi da zadrži tržište i gledaće da poveća količine isporuke EU da oni ne bi gradili na Atlantiku infrastrukturu za preuzimanje tečnog naftnog gasa.

BEZ DRAMATIČNIH EFEKATA

STANIĆ smatra da obustava sertifikacije "Severnog toka 2" trenutno ne proizvodi nikakve dramatične efekte, jer taj gasovod nije još ni proradio:

- Plavo gorivo sada ide "Severnim tokom 1". Iza pritisaka da gas ne poteče "Severnim tokom 2" je namera da se težište snabdevanja Evrope ne izmesti iz Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)