KOD NAS DIZEL 10% SKUPLJI NEGO U REGIONU: Nafta divlja na berzama, a analitičari predviđaju 120 dolara za barel

E. B. TALIJAN

08. 02. 2022. u 10:23

POTROŠAČI u Srbiji evrodizel plaćaju za 9,75 odsto više nego što je njegova prosečna cena u regionu. Taj derivat je najskuplji u Grčkoj i Hrvatskoj, a najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i BiH. Ovo pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) za period od 24. do 30. januara, u kojoj su korišćeni zvanični podaci evropske statističke agencije Eurostat, a obuhvata 11 država.

КОД НАС ДИЗЕЛ 10% СКУПЉИ НЕГО У РЕГИОНУ: Нафта дивља на берзама, а аналитичари предвиђају 120 долара за барел

Arhiva

Cena sirove nafte brent nastavlja da raste, a fjučersi se nalaze na sedmogodišnjem maksimumu premašujući 93 dolara za barel. Analitičari JPMorgan predviđaju da njen skok može dostići i 120 dolara zbog pogoršanja geopolitičke situacije i ukrajinske krize. Ova vest je zabrinjavajuća, imajući u vidu da se kretanje sirove nafte odražava na cene derivata na pumpama. Evrodizel je kod nas, za pet meseci, već poskupeo oko 17 dinara, benzin oko devet, a auto-gas oko tri dinara. Sva tržišta isto reaguju na berzanski skok nafte, ali koliko će gorivo koštati zavisi i od dažbina države na derivate. Ovaj uticaj jedino može da se ublaži ili otkloni smanjenjem akciza.

Prosečna cena evrodizela u regionu 30. januara bila je 1,38, a u našoj zemlji je koštao 1,52 evra. Srbija je bliže vrhu liste, među najskupljim od 11 država u okruženju, i zauzima treću poziciju. Makedonci su litar ovog derivata plaćali 1,15, Grci 1,56, dok su ga Hrvati kupovali za 1,52 evra.

Kada je u pitanjau benzin BMB 95 naša zemlja je na sredini liste, na petom mestu. Ovaj derivat prodavao se u Srbiji za 1,44 evra, što je za 1,74 odsto više u odnosu na prosečnu cenu u regionu, koja je iznosila 1,42 evra. Benzin je bio najjeftiniji u BiH gde je koštao 1,22, i Bugarskoj, 1,26 evra. Najskuplji benzin 30. januara plaćali su Grci, 1,82, i Albanci, 1,53 evra.

Auto-gas je kod nas koštao 0,79, evra, što je 4,05 odsto više od prosečne cene u regionu, koja je bila 0,76 evra. Srbija zauzima četvrto mesto sa cenom ovog derivata u regionu. Najviše su ga plaćali Mađari i Slovenci, 0,90, odnosno 0,86 evra za litar. Najnižu cenu ovaj derivat je imao u Albaniji, gde se prodavao za 0,67 evra i u Bugarskoj. Naša zemlja se sa ovim cenama goriva nalazi na istoj ili sličnoj poziciji kao i ranije.

Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca Srbije (UPS), ocenjuje da je veoma neizvesno berzansko kretanje sirove nafte i da nije nerealna procena analitičara kompanije JPMorgan. On navodi da njena cena raste shodno očekivanjima, a procenjuje se da će se potrošnja povećavati zbog sve većeg oživljavanja privrede.

NA PUMPAMA BEZ PROMENA

NA pojedinim pumpama širom naše zemlje cene su juče bile slične kao i prethodnih nekoliko dana. Za evrodizel je trebalo izdvojiti uglavnom od 180,9 do 181,9 dinara. Benzin BMB 95 prodavao se u ponedeljak od 171,4 do 171,9, dok je auto-gas koštao 93,4 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)