NAFTA SPRŽILA STANDARD: Cene goriva dostigle istorijski maksimum, iz Unije sindikata zahtevaju hitne izmene Zakona o akcizama

I. D. S.

02. 02. 2022. u 07:39

NAJNOVIJE poskupljenje goriva dovelo je cene naftnih derivata do istorijskog maksimuma.

НАФТА СПРЖИЛА СТАНДАРД: Цене горива достигле историјски максимум, из Уније синдиката захтевају хитне измене Закона о акцизама

Foto Tanjug

Da će rast cena goriva dovesti i do novog poskupljenja niza životnih namirnica i ponovo udariti na standard građana, upozoravaju iz Unije slobodnih sindikata. Oni pozivaju Skupštinu da po hitnom postupku izmeni Zakon o akcizama kojima će se Vladi omogućiti da u korist građana smanje profit koji ubira država.

Nakon novog povećanja, cene goriva u Crnoj Gori na rekordnom su nivou iz 2012. godine kada su cene dve vrste benzina iznosile 1,54 i 1,50 evra. Deo ovog rekorda je i oboren i to cenom dizela koja je u odnosu na maksimum dostignut pre deceniju, sada skuplji jedan cent i iznosi 1,39 evra po litru.

Tim povodom, oglasili su se iz Unije slobodnih sindikata koja traži da Skupština po hitnom postupku dopuni Zakon o akcizama, što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cenu goriva, kako kažu, barem na određeni vremenski period. Sindikalci naglašavaju da su se u više navrata obraćali Vladi sa zahtevom da se koriguju akcize na naftu i naftne derivate.

Branko Krvavac, Foto MFSS

U Uniji ističu da su poskupljenja dodatno uticala na uvećanje cena osnovnih životnih namirnica.

- Isto važi i za cene usluga koje su posredno ili neposredno u vezi ili zavise od cene goriva. Takođe, zbog uticaja virusa korona ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, oko 20.000 građana, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena - kažu u Uniji.

Kako su kazali, inicijativa je prosleđena predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću, ali i svim poslaničkim klubovima.

Oglasili su se i iz Ministarstva finasija poručujući da su već predlagali da se Zakon o akcizama izmeni kako bi mogli da intervenišu u slučaju poremećaja na tržištu, međutim, kako ističu, Skupština je blokirala inicijativu i njima su trenutno "vezane ruke".

- Inicijativa Ministarstva finansija i socijalnog staranja i predlog Vlade da izvršna vlast može da smanji akcize usled poskupljenja goriva kada konstantni rast cena na međunarodnom tržištu utiče na cene u Crnoj Gori zaustavljeni su u Skupštini - naveo je državni sekreter u tom resoru Branko Krvavac.

DUPLI POREZ

DA je neophodno hitno izmeniti Zakon o akcizama, kojim bi se cena goriva smanjila za 15 odsto, a samim tim i porez na dodatnu vrednot, poručuju iz SDP-a.

- Građani se dva puta oporezuju pri plaćanju goriva. Izmenama zakona izbegla bi se nagla povećanja zbog poremećaja na tržištu koji proizvode ogromnu inflaciju - saopštili su iz SDP-a.

DRŽAVA UBIRA POLA CENE

NA aktuelne cene goriva, akciza na benzin iznosi 55 centi po litru, a PDV još oko 32 centi, dok za dizel akciza iznosi 44 centa, a PDV još oko 29 centi. To znači da od ukupne cene po kojoj građani plaćaju litar goriva, država ubira čak 73 do 87 centi po litru, odnosno više od polovine ukupno plaćenog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)