CENA BENZINA NE POSUSTAJE: Svetska vrednost sirove nafte, pa i goriva, u usponu, a taj trend će se nastaviti

S. B.

27. 01. 2022. u 14:20

UZ dnevna odstupanja, cene sirove nafte na svetskim berzama rastu.

ЦЕНА БЕНЗИНА НЕ ПОСУСТАЈЕ: Светска вредност сирове нафте, па и горива, у успону, а тај тренд ће се наставити

Foto D. Dozet

Prošle nedelje su oborile višegodišnje rekorde. Procene međunarodnih stručnjaka govore da će se ovaj trend nastaviti, jer su uvereni da će potrošnja i dalje premašivati proizvodnju. Domaći naftaši poručuju da svakako naglih i velikih izmena cenovnika sigurno neće biti.

Iznos po kome se prodaje gorivo već više od deceniju u Srbiji se, kao i u većini zemalja, slobodno formira. I to prema troškovima proizvođača ili distributera derivata nafte.

- Već godinu i po je trend rasta cena sirove nafte, pa samim tim i cena goriva - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- To traje od sredine 2020. godine. Srbija deli sudbinu svih zemalja Evrope, jer su i druge države u manjoj ili većoj meri zavisne od uvoza. Poremećaji na globalnom tržištu se prenose na nacionalno tržište. Brent je poskupeo prošle nedelje, a sad se stabilizovao na 87 do 88 dolara po barelu. Vozači su već navikli na takvu situaciju na tržištu. Izvesno je da naglih i većih promena cene neće biti. To uvek ide postepeno.

Srbija, kako objašnjava Mićović, na većinu faktora ne može da utiče i u istoj je situaciji kao i zemlje okruženja. Od njih se, međutim, razlikuje po visini dažbina na dizel i tečni naftni gas, koje su kod nas veće.

- Mi smo 1. decembra prošle godine predložili Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu politike akciznog opterećenja energenata - objašnjava Mićović.

- Pri ovako visokim cenama, dažbine na kraju imaju negativan uticaj na budžet. Gorivo je skupo i veći je rizik da će se povećati crno tržište, da će rasti kupovina goriva u okruženju.

Predložili smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere. Bitna stvar je usaglašavanje međusobnih pariteta opterećenja sa nekim uobičajenim paritetima između energenata. Smanjenje opšteg nivoa akciza u dužem periodu, ali i uvođenje akciznog opterećenja za različite kategorije potrošača. Da ne bude ista za poljoprivredu, transport, javni prevoz i putničke automobile. Više 55 odsto cene benzina su državna zahvatanja.

VARIJACIJE

PROSEČNA cena benzina u Srbiji je sada oko 170 dinara. Podaci pokazuju da je u oktobru bila pet dinara manja. U decembru je skočila na oko 167 dinara, pa je krajem novembra opet pala na nešto ispod 165 dinara. Od kraja decembra do danas - raste. U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da je litar goriva tokom 2020. godine pojeftinio oko 30 dinara, ali je isto toliko poskupeo lane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio