DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ NA „EKSPO 2020“: U Srbiji unapređen položaj žena na tržištu rada

Novosti online

17. 01. 2022. u 20:03

PROTEKLIH pet godina položaj žena na tržištu rada u Srbiji je unapređen, što se ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena.

ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НА „ЕКСПО 2020“: У Србији унапређен положај жена на тржишту рада

Foto Ž. KNEŽEVIĆ

Srbija je strateški opredeljena za unapređenje položaja žena na tržištu rada, kako bi ovi pokazatelji bili još bolji, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, koja je o ženskom preduzetništu govorila na Paviljonu Srbije u okviru svetske izložbe „Ekspo 2020“ u Dubaiju.

Žensko preduzetništvo u Srbiji je važna tema, naročito sa aspekta poboljšanja položaja žena na tržištu rada, rekla je ministarka Kisić Tepavčević i dodala da su preduzetnici, bez obzira na pol, katalizatori promena i predstavljaju energiju znanja, inovacija i kreativnosti.

- Sa nama je ovde više od 100 sjajnih žena preduzetnica, koje svojim obrazovanjem, radom, sposobnošću predstavljaju lice Srbije koja stvara i koja ima inovativne ideje. Ovde smo da ohrabrimo žene da pokrenu sopstveni posao, da čujemo njihova iskustva, kao i da pozovemo sve na partnerstvo i saradnju - navela je prof. dr Kisić Tepavčević i naglasila da je žena stub porodice i da žena, takođe, može biti veoma značajan resurs kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje. 

Novom Strategijom zapošljavanja za period 2021–2026. godine i pratećim Akcionim planom definisane su mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Strategija prepoznaje žene kao korisnice dodatne, intenzivne i integrisane podrške, kako bi se adekvatno pripremile za efikasan ulazak na tržište rada i održivo ekonomski osnažile, rekla je Kisić Tepavčević.

Cilj mera aktivne politike zapošljavanja, među kojima su mere za aktivno traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje i programi javnih radova, su lakše zapošljavanje i integracija na tržište rada, dodala je ministarka Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena da stupe na tržište rada u oblasti IT sektora, koji se brzo oporavio od posledica krize izazvane pandemijom Kovid 19.

Prof. dr Kisić Tepavčević je istakla i da je Srbija među vodećim zemljama u borbi za rodnu ravnopravnost i da je Srbija prva zemlja koja nije članica EU, a koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao pokazatelj stepena uključenosti žena u različitim sferama života.

Poboljšana zastupljenost žena u institucijama

- Vlada Republike Srbije posvećena je unapređenju rodne ravnopravnosti u okviru plana reformi - naglasila je Kisić  Tepavčević i dodala da je zastupljenost žena u institucijama poboljšana, o čemu govore podaci da je predsednik Vlade Republike Srbije žena, da je u Vladi Republike Srbije 10 ministarki, da su žene u republičkom parlamentu zastupljene 40 odsto, da su žene na čelu Narodne banke Srbije, Vrhovnog kasacionog suda.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma za 2020. godinu, Srbija zauzima veoma visoko 20. mesto u oblasti rodne ravnopravnosti, ukazala je ministarka Kisić Tepavčević.

BONUS VIDEO - PORUKA ZA NOVAKA: Na kuli Beograd ispisuju se reči podrške

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024