U PONOĆ POČINJE PRIJAVA ZA 100 EVRA: Svi detalji prijave na jednom mestu

Novosti online

14. 01. 2022. u 10:10

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas na račun 122.462 zdravstvenih radnika biti uplaćeno po 10.000 dinara, kao i da mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina, večeras od ponoći, mogu da se prijave za pomoć od 100 evra.

У ПОНОЋ ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА 100 ЕВРА: Сви детаљи пријаве на једном месту

Foto: N. Fifić

Zdravstveni radnici danas dobijaju 10.000 dinara

Mali je precizirao da će pomoć od 10.000 dinara dobiti zdravstveni radnici koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, u vojnozdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite, čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, kao i zaposleni u Zavodu za sport i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije.

Govoreći o podršci zdravstvenim radnicima, Mali je za RTS rekao da se obećanje koje je predsednik Aleksandar Vučić dao još prošle godine danas i ispunjava.  

- Ovo je samo deo naše kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima i naša želja je da im kažemo veliko hvala za sve žrtve, energiju i vreme koje posvećuju borbi za živote i za zdravlje građana-  rekao je Mali.

On je podsetio da je još pre pandemije, krajem 2019. godine, doneta odluka da se medicinskim sestrama poveća plata za 15 odsto, a lekarima specijalistima za 10 odsto.

- Kada je počela pandemija jedna od prvih mera bilo je povećanje plata svim zaposlenima u zdravstvu u iznosu od 10 odsto. Nakon toga, krajem 2020. godine isplatili smo im jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara. U januaru 2021. godine zdravstvenim radnicima  povećane su plate za 5 odsto, a sada, u januaru, plate u zdravstvu su povećanje za 8 odsto - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, vidi se da je i pre pandemije jedna od najvažnijih politika bila da se pomognu i podrže zdravstveni radnici.

- Ako uporedite plate danas, sa januarskim povećanjem, u odnosu na 2011. godinu, plata medicinskih sestara je veća za 85 odsto, a lekar specijalista ima 68 odsto veću platu. Bila je oko 604 evra, a ove godine će preći 1.000 evra. Ogromne su razlike, ogromna je pomoć i podrška države, i tu pokazujemo snagu naše ekonomije i naše prioritete - naveo je Mali.

On je podsetio i da su izgrađene tri potpuno nove kovid bolnice

- Mislim da nema zemlje u Evropi koja je tokom pandemije izgradila potpuno nove, najsavremenije kovid bolnice. Gradimo i fabriku vakcina, a gradi se i rekonstruiše veliki broj opštih bolnica i domova zdravlja. Nabavili smo sve potrebne uređaje, respiratore, lekove, vakcine, tako da smo i sa te strane pokazali snagu države, jer ona se pokazuje i kroz snagu zdravstva - objasnio je on.

Kako se prijaviti za 100 evra?

Mali je podsetio da je usvojen Zakon o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid 19.

- U ponoć počinju prijave mladih za 100 evra. Proces prijave je jednostavan. Neophodno je ukucati jedinstveni matični broj i broj lične karte i izabrati banku u koju želite da se novac uplati. Ako ne postoji račun u banci, samo je potrebno izabrati željenu banku, u kojoj će biti otvoren namenski račun na koji će država uplatiti 100 evra. Posle toga, novac može da se podigne sa ličnom kartom. Za nas je to veoma važna mera, jer želimo da pokažemo da podržavamo mlade, one na kojima naša zemlja ostaje. Ovim pokazujemo koliko su važni i ispunjavamo još jedno obećanje - rekao je on.

Isplata 100 evra kreće od 1. februara

Mali je precizirao da prijava traje do 30. januara, a da isplata počinje u februaru 2022. godine.

- Očekujem da ćemo 1, 2 i 3. februara isplatiti sve koji se budu prijavili za 100 evra, a prema podacima, reč je o milion naših sugrađana, koje pozivam da se prijave i da iskoriste ovu mogućnost koju im država pruža - rekao je ministar finansija.

Mali je podsetio na program „Srbija 2025“, u okviru kojeg je planirano ulaganje od 500 miliona evra u mlade, kao i dodatnih 200 miliona evra za pronatalnu politiku.

- Program je predstavljen još 2019. godine i tada smo naglasili da ćemo uložiti u mlade. Milion puta smo ponovili da ne vredi da gradimo auto-puteve ako njima neće imati ko da se vozi. I tada smo rekli da su mladi prioritet. U ovom slučaju, želimo da osete optimizam, da vide da naša ekonomija ide napred - rekao je on.

Mali je naglasio da je Srbija 2021. godine imala rekordnu stopu rasta od 7,5 odsto BDP-a.

- Otvaraju se fabrike i nova radna mesta, a za mlade je najvažnije da vide mogućnost da se zaposle, da ovde zasnuju porodicu, da ostanu u svojoj zemlji i ovde ostvaruju snove. Zato smo definisali nove mere pronatalne politike, pa država od 1. januara isplaćuje pomoć za prvorođeno dete od 300.000 dinara, a za drugo i treće 100.000 dinara uz postojeću pomoć koja se već isplaćuje. Rekli smo i da će država da pomogne u kupovini prvog stana, obezbedili smo poreske olakšice za prvi posao - naveo je ministar.

Mere podrške nemaju nikakve veze sa izborima

- To je ozbiljna ekonomska politika koju godinama vodimo i ako pogledate sve aktivnosti, ovo se u potpunosti uklapa u mozaik borbe za mlade. Pogledajte rezultat - mi smo preokrenuli trend. Prema istraživanju Bečkog instituta, više ljudi se vraća u Srbiju nego što odlazi, mladi nam ostaju. Nama je stopa nezaposlenosti kada su mladi u pitanju, pre samo 10 godina bila preko 50 odsto, a sada je oko 23 odsto. I dalje je visoka, ali se zato svakodnevno borimo da im pokažemo koliko su nam važni, da je njihova država tu kada je najpotrebnije. Ova pomoć od 100 evra je samo jedan od načina da im to pokažemo - rekao je Mali.

On je objasnio da to nije opasna, loša mera, kako je pojedinci ocenjuju, i istakao da država ima dovoljno novca.

- Mi danas na računu imamo 182 milijarde dinara. Ako pogledate rezultat iz prošle godine, udeo javnog duga u BDP-u je bio 56,8 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. Pojedinci stalno govore i spočitavaju da raste zaduženost, što apsolutno nije tačno, jer semafor pokazuje drugačiji rezultat. Stopa javnog duga u odnosu na BDP je najvažniji pokazatelj, a bila je 56,8 odsto krajem prošle godine. Mnogo razvijenije zemlje imaju javni dug koji je znatno veći - Francuska preko 120 odsto, Grčka preko 200 odsto. Dakle, mi smo apsolutno stabilni, imamo novca na računu. Mi ćemo ovu pomoć od 100 evra isplatiti od novca koji trenutno imamo na računu - rekao je on i dodao da su ove mere važne jer podstiču potrošnju i ekonomsku aktivnost.

Rekao je i da će 10. februara na račune svih penzionera leći po 20.000 dinara.

- To je jednokratna pomoć, a zajedno sa povećanjem penzija od 1. januara od 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, ovo je dodatna podrška najstarijim sugrađanima, da im kažemo jedno veliko hvala za sve ono što su uradili do sada, kao i da ih podržimo u doba pandemije, jer oni su jedna od najugroženijih kategorija - naveo je on.

Objasnio je i da je do izbijanja pandemije penzija isplaćivana u dva dela, ali da je zbog virusa korona doneta odluka da se isplaćuje jednom mesečno, kako bi se smanjili kontakti i mogućnost zaražavanja.

BONUS VIDEO:

KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Veliki povratak Donalda Trampa u Belu kuću – ovo se dešava jednom u 130 godina!