VUČIĆ: Procena je da 2022. godinu završavamo sa stopom rasta od +7,5

Novosti online

29. 12. 2021. u 18:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na godišnjoj konferenciji za medije da je posle Irske, koja ima veliki broj multinacionalnih kompanija, Srbija u poslednje dve godine zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi.

ВУЧИЋ: Процена је да 2022. годину завршавамо са стопом раста од +7,5

Foto: I. Marinković

- Takav plus niko neće imati, i to je veliki uspeh građana Srbije, i ja njima hoću da čestitam. Hoću da pokažem da možemo da pobeđujemo ne samo u sportu, već smo ujedinjeni uspeli da napravimo, u prethodne dve godine, najveću stopu rasta. Mi ovakvu stopu rasta nismo imali nijedanput od 2002, od kada se meri zvanično. Očekujemo da naš BDP za ovu godinu bude 53 milijarde, a pre 7 godina smo imali 33 milijarde evra. Po tome vidite koliko je Srbija napredovala. Sledeće godine očekujem 58 milijardi evra - ističe predsednik.

Stopa javnog duga je ispod nivoa koji smo očekivali, zahvaljujući i uštedama, tvrdi predsednik.

- Naša je procena da 2022. godinu završavamo sa stopom rasta od +7,5. Poljoprivreda nas je zbog suše koštala veće stope rasta. Industrija iznosi 6.5, građevinarstvo 16.5 - objasnio je predsednik.

Ove godine je otvoreno potpuno novih 18 fabrika, dok je položeno 6 temelja za nove fabrike ove godine.

- Mi smo najveći rast imali u rudarstvu, i to je pre svega zahvaljujući ZiĐinu, to su impresivni brojevi. Važno je da smo privatizovali Petrohemiju posle godina mučenja, čime su obezbeđeni radnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države