"BISTRICA" OBEZBEĐUJE I STRUJU ZA PRODAJU: Reverzibilna hidroelektrana značajna i zbog proizvodnje i zbog trgovine električnom energijom

E. B. T.

28. 12. 2021. u 11:12

IZGRADNjA reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" je veliki poduhvat i buduće moćno energetsko oružje u rukama "Elektroprivrede Srbije". Ona je značajna i zbog proizvodnje i zbog trgovine strujom, jer je to jedini način da se skladišti električna energija.

БИСТРИЦА ОБЕЗБЕЂУЈЕ И СТРУЈУ ЗА ПРОДАЈУ: Реверзибилна хидроелектрана значајна и због производње и због трговине електричном енергијом

Osim ove HE "Bistrica" gradiće se i reverzibilna / Foto promo

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, komentarišući najavu predsednika Aleksandra Vučića da će sledeće godine početi da se radi taj najvažniji energetski projekat za našu zemlju.

- Mi sada imamo jednu reverzibilnu, HE "Bajina Bašta", instalisane snage 600 megavata, i to je biser naše elektroprivrede - ističe Zdravković. - Planirano je i da "Bistrica" bude slične snage. Ona je bitna i zbog proizvodnje i zbog trgovine strujom, jer je to jedini način da se skladišti električna energija. Kada imamo viškove struje, pumpamo vodu u jezera, a kada nemamo, povlačimo tu vodu.

Cena struje nije fiksna, već stalo varira na berzi. Kako navodi, najjeftinija je noću, a najskuplja je danju oko dva po podne. Razlika u ceni može da bude i jedan prema sto. Zdravković ističe da je to ekonomski veoma isplativ projekat.

Vučić je nedavno, prilikom obilaska novovaroškog sela Seništa, istakao da ne postoji veći energetski interes za Srbiju od RHE "Bistrica".

- Moramo do 2028. godine da rešimo, da imamo dovoljno struje da je prodajemo - istakao je Vučić. - Sve više struje trošimo, polovina ode na industriju.

On je istakao da bi želeo da projekat izgradnje RHE "Bistrica" u potpunosti pripada Srbiji, iako je vrednost investicije 600 do 700 miliona evra. Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić rekao je da je realno da ova RHE na mreži bude 2025. godine. Reverzibilne hidroelektrane rade na principu pumpanja vode iz donje akumulacije, reke ili jezera u gornju, kada je tražnja za strujom manja, a proizvodnjom energije korišćenjem vode iz gornje akumulacije kada je tražnja veća. Četiri decenije je u planu izgradnja reverzibilne hidroelektrane "Bistrica", ali je realizacija projekta tek sada pokrenuta.

RASPISAN TENDER ZA IDEJNI PROJEKAT

EPS je raspisao tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju RHE "Bistrica", koji ističe 28. januara. U dokumentaciji se navodi da izradu projektne dokumentacije treba bazirati na idejnom projektu iz 1981. godine koji je uradio "Energoprojekt - Hidroinženjering" iz Beograda. Buduća RHE je derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim, na potezu između brane Potpeć sa nizvodne, i postojeće HE "Bistrica" sa uzvodne strane.

BLOKOVI B1 I B2 TENT VAN FUNKCIJE

POSLE požara koji je u nedelju izbio na bloku B1, dogodilo se oštećenje na bloku B2 TENT, zbog čega su izbačeni iz pogona. Kako je rečeno iz "Elektroprivrede Srbije", očekuje se da će danas oba bloka biti vraćena u sistem. Jučerašnja havarija na bloku B2, izazvana oštećenjem mlinskog kola, izbacila je taj blok iz pogona. Nije bilo povređenih radnika, rečeno je na hitnoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija