STRUČNJAK ZA ENERGETIKU O KOLAPSU U TENT-u: Veština i znanje sačuvali sistem, takav šok ne bi izdržale ni evropske zemlje

E.B.T.

18. 12. 2021. u 13:26

KOLAPS u termoelektrani "Nikola Tesla", tokom proteklog vikenda, pokazao je natrposečnu veštinu ljudi u kompletnom elektro-sistemu Srbije i izuzetnu vrednost naših hidroenergetskih resursa.

СТРУЧЊАК ЗА ЕНЕРГЕТИКУ О КОЛАПСУ У ТЕНТ-у: Вештина и знање сачували систем, такав шок не би издржале ни европске земље

Foto: N. Fifić/Jutjub/Sputnjik Srbija

Ovo u razgovoru za „Novosti“ ističe stručnjak za energetiku Aleksandar Kovačević.

- U trenutku kada smo ostali bez kapaciteta, koji su proizvodili oko 37 odsto struje, nije došlo do raspada sistema, a takav šok ne bi uspele da izdrže ni mnoge velike evropske zemlje - navodi Kovačević. - Što se tiče ispada iz rada šest blokova u TENT-u, nadležni treba da utvrde zašto je stigao takav ugalj i kakvo je upravljanje tim resursima. Sa stanovišta elektro-sistema, to je eksterni događaj.

Suština je, kako ističe, kojom brzinom i veštinom je nadomešten ispad više od trećine proizvodnje struje. To je, kako ocenjuje, veoma dobro urađeno. On navodi primer Velike Britanije koja ima 75.800 megavata instalisane snage, dok Srbija ima 7.824. Ipak, u avgustu 2019. godine, ispad elektrana, sa manje od 2.000 megavata, oborio je veliki deo britanskog energetskog sistem.

- Naši hidro-resursi su pokazali da su izuzetno vredni - ističe Kovačević. - Uvoz struje je tek kasnije usledio, jer je za to potrebno vreme, ali u tom trenutku ovi resursi su uradili odličan posao, izvanredno brzo i efikasno. Naš sistem sa velikim hidroelektranama je toliko fleksibilan da predstavlja strateški kapacitet evropskih razmera. Omogućava stabilnost širu od našeg regiona, i u centralnoj Evropi. Ovo predstavlja važnu poruku u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji koja je upravo otvorila pregovore u Klasteru 4 koji uljučuje energetiku.

Kovačević navodi da se to pokazalo i u januaru ove godine, kada je došlo do poremećaja na trafo-stanici "Ernestinovo" u Hrvatskoj i ispada dalekovoda. Regionalni sistem se zaljuljao, došlo je do podele evropskog sistema na dve sinhrone celine, ali je EMS bio u stanju da održi stabilnost frekvencija i vodi resinhornizaciju sistema.

Elektro-sistem se priprema u skladu sa opštim pravilom "N minus 1", a to znači da ako ispadne jedan najveći blok, postoji rezerva koja to može da zameni - objašnjava Kovačević. - Nama je ispalo šest blokova, to znači skoro "N minus 6", a nije došlo do raspada sistema.

Veštinu i znanje su, kako navodi, pokazali gotovo svi, od dispečerskog centra do operatora na elektranama, onih koji su trgovali strujom kako bi uvezli potrebne količine, kao i u termoelektrani u Obrenovcu. Majstorstvo je što su u TENT-u uspeli da sve ovo vreme održe na mreži deo proizvodnje sa radom ispod tehničkog minimuma i uz neadekvatan kvalitet goriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)