ANA BRNABIĆ SAOPŠTILA SJAJNE VESTI: Plate i penzije rastu, nikad više novca za kapitalne investicije - sve o o predlogu budžeta

Novosti online

22. 11. 2021. u 18:38

"SUTRA u Skupštini predstavljam budžet koji je razvojni pre svega", rekla je danas premijerka Ana Brnabić u vestima TV Prva.

АНА БРНАБИЋ САОПШТИЛА СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Плате и пензије расту, никад више новца за капиталне инвестиције - све о о предлогу буџета

Foto: Printskrin

Kako je istakla, predlogom budžeta planirano je skoro 486 milijardi dinara za kapitalne investicije.

- Nikad više novca nije planirano za to. Sav privredni rast koji imamo, a završićemo sigurno preko 7 odsto, dolazi jer smo bili ambiciozni sa investicijama - istakla je Brnabićeva.

Foto: Novosti

Osim toga, kako je navela, budžet predlaže dodatno povećanje plata između 7 i 8 odsto i penzija od 5,5 podsto, a minimalne zarade 9,4 procenta.

- Minimalac konačno prelazi 35.000 dinara - kazala je.

Foto: Novosti

- U Srbiji za 12 meseci otvorili smo 60.000 radnih mesta - dodala je, istakavši da su 3 paketa mera podrške iznosila preko 8 milijardi evra.

- Što se tiče razgovora sa sindikatima, on je kao i uvek bio težak, ali jako konstruktivan i dobar - rekla je.

Foto: Novosti

Brnabićeva je podsetila da je danas počela izgradnja metroa, navodeći kako ima onih koji imaju otpor prema tome.

- Uvek imamo ljude koji imaju otpor prema projektima koji vode Srbiju u budućnost. Videli smo da tih ljudi nema mnogo, 100-150 ljudi, videli smo te ljude i kad je počinjao da se gradi Beograd na vodi, i kada su počeli da se grade putevi, pruge... NJima ne odgovara taj metro ne zato što metro ne treba Beogradu, oni su protiv uspeha ove vlasti. Ali kada ste protiv toga onda ste protiv uspeha Srbije. Žao mi je što su se neki radnici tamo smrzavali zbog tog protesta ali metro nastavljamo da gradimo i sigurna sam da će rezultati biti jednako dobri - kazala je.

Predlog koji ide pred poslanike

Budžetom je za kapitalne investicije na nivou opšte države predviđeno 486 milijardi dinara, što je 7,3 odsto BDP-a.

U strukturi ukupnih prihoda poreski prihodi iznose 1.317,9 milijardi dinara ili 86,9 odsto, dok neporeski prihodi iznose 175,7 milijardi dinara ili 11,6 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike Srbije.

Ostatak čine donacije u iznosu od 23,4 milijarde dinara, što čini 1,5 odsto ukupnih prihoda.

Predlogom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.717 milijardi dinara.

Projektovani deficit opšte države u 2022. godini iznosi tri odsto. Budžet je projektovan na predviđenom rastu BDP od 4,5 odsto.

Kada je reč o javnom dugu, na centralnom nivou vlasti iznosiće na kraju 2022. godine do 55,5 odsto.

Budžetom je predviđeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Penzije će, po primenjenoj švajcarskoj formuli biti veće za 5,5 procenata, a svi penzioneri će početkom sledeće godine dobiti i dodatnih 20.000 dinara.

Kada je reč o povećanju plata, predviđena su povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama porasti osam odsto. U proseku predviđeno je povećanje od 7,3 odsto.

Takođe, od 1. januara se očekuje povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, pa će minimalac po prvi put preći 35.000 dinara (35.012 dinara).

Planirano je i povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 18.300 dinara na 19.300, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto.

BONUS VIDEO - OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI: Pogledajte kako rade roboti u postrojenju "BAS Boysen Abgassyste"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BORA ČORBA: Srećan sam što sam pri kraju životnog puta i neću doživeti propast