CENA GASA U EVROPI PONOVO SKAČE: Gasprom nije rezervisao dodatne kapacitete kroz Belorusiju

Novosti online

15. 11. 2021. u 19:22

CENA gasa u Evropi povećala se nakon saopštenja da „Gasprom“ nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete gasovoda „Jamal – Evropa“ i ukrajinskog gasno-transportnog sistema za decembar, pokazuju podaci sa berze „ICE Fjučers“.

ЦЕНА ГАСА У ЕВРОПИ ПОНОВО СКАЧЕ: Гаспром није резервисао додатне капацитете кроз Белорусију

Foto: Printskrin

Kako se navodi, vrednost decembarskih fjučersa gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, porasla je do 964 dolara za hiljadu kubnih metara.

To je više od sedam odsto iznad procenjene cene trgovanja 12. novembra (skoro 900 dolara), a tokom dana je vrednost blago opala – do 942 dolara.

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali su cene i dalje premašivale granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Evropa je 13. oktobra započela aktivni period selekcije gasa iz svojih skladišta. U trenutku početka grejne sezone, ona su bila popunjena sa nešto više od 78 odsto, što je 14 procentnih poena manje od proseka u poslednjih pet godina.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)