PELET ZA MESEC DANA POSKUPEO 10.000 DINARA: Na stovarištima u Srbiji veliki problemi sa nabavkom

E. B. TALIJAN

05. 11. 2021. u 09:38

ZA mesec dana pelet je na našem tržištu poskupeo od 7.000 do 10.000 dinara!

ПЕЛЕТ ЗА МЕСЕЦ ДАНА ПОСКУПЕО 10.000 ДИНАРА: На стовариштима у Србији велики проблеми са набавком

Foto I. Marinković

Tražnja za ovim energentom je od 30 do 50 odsto veća nego prošle sezone, a stovarišta još uvek imaju problema sa nabavkom. U maloprodaji tona peleta košta od 31.000 do 38.000 dinara, a početkom oktobra je njegova cena bila od 24.000 do 28.000 dinara.

Kako su "Novosti" pisale pre mesec dana, na stovarištima je duži period vladala nestašica ovog energenta, a ta situacija je sada nešto bolja, ali i dalje je ponuda znatno manja od potražnje.

Uglavnom prodavci sukcesivno uspevaju da obezbede manje količine koje prodaju za nekoliko dana. Tanja Aprcović iz jednog beogradskog stovarišta ističe da je cena ovog energenta lane u nabavci bila 160, a sada je od 230 do 260 evra.

- Još uvek ima problema sa nabavkom peleta, kupujemo ga odakle možemo, gde ga ima, iz domaćih fabrika ili iz BiH i Crne Gore - navodi Aprcovićeva.

- U maloprodaji je njegova cena sada od 31.000 do 38.000 dinara.

Foto D. Milovanović

Na drugom stovarištu u prestonici kažu da je u jednom periodu bila velika nestašica peleta, a sada izvesne količine stižu.

- Domaće fabrike su morale da ispoštuju ugovore za izvoz, kupci su kasnije krenuli sa kupovinom, onda je došlo do znatno veće potražnje u odnosu na ponudu, čak i panike potrošača - objašnjava Saša Petrović sa tog stovarišta.

- Proizvođači su podigli cene zbog poskupljenja sirovine i struje.

I u Nišu je slična situacija. Ivan Milosavljević, vlasnik stovarišta u tom gradu, ocenjuje da sada nešto bolje ide nabavka, ali da će se teško normalizovati u narednom periodu.

- Potražnja je nenormalna, meni u toku dana stiže od 150 do 200 poruka, i noću ljudi pitaju za pelet - kaže Milosavljević.

- Od 30 do 50 odsto se ovaj energent više traži u odnosu na prošlu sezonu. Situacija se malo poboljšala, stižu određene količine iz domaćih fabrika gde mi nabavljamo.

Direktorka novosadskog stovarišta Bojana Lozančić ocenjuje da je potražnja za peletom najmanje tri puta veća od ponude.

- Mislim da je na to dodatno uticala zabrinutost potrošača zbog energetske krize i neizvesnosti kako će se razvijati - objašnjava Lozančićeva.

- Građani koji imaju, na primer gas, pokušavaju da se obezbede i sa peletom, da nabave alternativni energent. Uvek je pik kupovine ogreva u septembru i oktobru, ali nikada ovakav. Problem je što je potražnja znatno veća od ponude.

I kad stigne brzo se razgrabi

VLASNIK stovarišta u Novom Sadu, Vlada Jančić, ističe da uspeva sukcesivno da nabavi male količine peleta koje proda za dva dana.

- Veliki domaći proizvođač od koga nabavljam rekao mi je da ga neće imati do 1. decembra, a zašto, nije mi jasno - kaže Jančić. - Moguće je i da je veštački izazvana nestašica, da proizvođači čekaju višu cenu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države