PREDUZETNICI BEZ SRBIJE U IMENU: Izmenama propisa o privrednim društvima stižu novine za male akcionare i vlasnike radnji

S. BULATOVIĆ

03. 11. 2021. u 11:16

PREDUZETNICI ubuduće neće moći u nazivima svojih biznisa da koriste reč Srbija. Baš kao ni izvedenice i sve oblike koji asociraju na ime naše zemlje, niti međunarodno priznatu troslovnu oznaku Republike Srbije - SRB.

ПРЕДУЗЕТНИЦИ БЕЗ СРБИЈЕ У ИМЕНУ: Изменама прописа о привредним друштвима стижу новине за мале акционаре и власнике радњи

Foto Zoran Jovanović

Ovo je samo jedna od izmena koju predviđa nova verzija Zakona o privrednim društvima. Vlada je nedavno usvojila predlog ovog propisa, a krajnju verziju daće parlament.

Jedan od zadataka izmenjenog zakona je da obezbedi bolji položaj manjinskih akcionara, a Srbiji donese bolji plasman na globalnoj listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

- Privredna društva često ne mogu da utvrde ko su njihovi akcionari - stoji u obrazloženju propisa. - Njihova identifikacija je preduslov za direktnu komunikaciju između njih i privrednog društva. Javna akcionarska društva treba da imaju pravo da prepoznaju svoje akcionare, kako bi mogla da sa njima direktno komuniciraju, a posrednici treba to da im obezbede.

Praksa je pokazala niz mogućih zloupotreba poslovnih adresa. Pojedine kompanije upisuju fiktivna "prebivališta", pa su nekad i nedužni građani na meti izvršitelja. Zakon će dati mogućnost građaninu da tužbom traži brisanje te adrese.

- Zainteresovani mogu tužbom nadležnom sudu da zahtevaju brisanje registrovane adrese sedišta društva, ako osoba koja ima pravo svojine, nije dozvolila upotrebu tog prostora za upravljanje poslovanjem društva - stoji u Predlogu zakona. - Zbog povećanog broja predstavki građana, u kojima se ukazuje na probleme koje imaju sa javnim izvršiteljima i komunalnim preduzećima, jer su adrese stanovanja građana, bez njihovog znanja i saglasnosti, prijavljene i u Registru privrednih subjekata registrovane, kao sedište privrednih društava i preduzetnika, uvodi se sudska zaštita.

NOVA DELATNOST UMESTO KATANCA

NOVI propis bi mogao doneti olakšanje preduzetnicima kojima je zabranjeno obavljanje delatnosti. On će moći da privremeno registruje prekid te delatnosti, a nastavi da obavlja drugu.

- Može da registruje promenu te delatnosti, kako bi kroz aktivni status obavljao drugu delatnost u cilju daljeg ostvarivanja prihoda i time obezbedio egzistenciju za sebe i svoju porodicu - navodi se u obrazloženju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)