SVAKI 20. KASNI SA OTPLATOM ''PLASTIKE'': Za samo mesec dana ugašeno ili zatvoreno oko 5.500 kreditnih kartica

B. Caranović

01. 11. 2021. u 14:00

SVAKI osmi dinar potrošen sa kreditne kartice ne vraća se na vreme.

СВАКИ 20. КАСНИ СА ОТПЛАТОМ ПЛАСТИКЕ: За само месец дана угашено или затворено око 5.500 кредитних картица

Foto N. Fifić

A svaki 20. vlasnik kasni u otplati obaveza. Takvih problematičnih "plastika" je prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije 25 odsto više nego pre godinu dana. Zato se poslednjih meseci intenzivno smanjuje broj korisnika ove vrste pozajmica.

Poslednja statistika pokazuje da je samo za mesec dana ugašeno ili zatvoreno oko 5.500 kreditnih kartica, a za godinu dana iz upotrebe izbačeno čak 85.000. Trenutno je nepun milion korisnika - 991.297. U godini pre korone, klijenata banaka koji su imali neku od kreditnih kartica bilo je oko milion i šezdeset hiljada. Oni koji odustaju uglavnom kao razlog ističu nepovoljne uslove otplate i previsoke kamate.

- Imala sam karticu sa limitom od 100.000 dinara i mesečno sam izdvajala oko 5.000 dinara za ratu, ali je dug uvek ostajao isti - kaže Pančevka Jelena S. - Shvatila sam da me na kamatama ozbiljno pelješe i da uprkos otplati svakog meseca, glavnica gotovo da ne mrda. Na kraju sam uzela pozajmicu u firmi, vratila ceo dug po kartici i sa radošću gledala kako je seku.

Foto AP

U ovom momentu, oko milion korisnika poseduje 1,2 miliona kartica različitih poslovnih banaka u Srbiji, 60.267 partija je u kašnjenju, odnosno njihovi vlasnici ne izmiruju obaveze u utvrđenim rokovima. Prošlog septembra je takvih kartica u docnji bilo 47.916, na šta su verovatno uticale mere Narodne banke Srbije za ublažavanje efekata pandemije. Kako stručnjaci kažu, mnogim klijentima su smanjeni prihodi ili su ostali bez posla, pa otuda toliko povećanje u kašnjenju otplate.

Kreditni izveštaj UBS pokazuje da je u 2018. godini docnja u ukupnom dugu po kreditnim karticama učestvovala sa oko 14 procenata. Naredne 2019. godine 13 odsto obaveza nije redovno plaćano, prošle godine je svaki deseti dinar bio u docnji, a ove je ponovo došlo do porasta, pa je 12,2 odsto duga po karticama u kašnjenju. U odnosu na otplatu običnih kredita razlika je velika - problematičnih pozajmica "na plastici" je pet puta više nego kod običnih zajmova.

Većina banaka toleriše da klijent ne plati ratu jedan mesec, ali se već sledećeg preduzimaju mere, poput blokade računa. U slučaju da se kasni 60 dana u otplati, bilo nedozvoljenog minusa, rate kredita, podaci stižu do Kreditnog biroa. Tamo, pak "loš glas" o klijentu ostaje tri godine.

Vezani za račun

U PALETI kreditnih kartica, ima onih koje imaju ulogu čekova, za plaćanje na odloženo bez kamate, ili koje iznos dele na rate. Pojedine su vezane za račun i automatski "skidaju" rate kada im je vreme, a kod drugih klijent sam uplaćuje. Efektivna kamatna stopa je od 19 do 35 odsto.

I iznos manji

IZNOS odobrenog limita po kreditnim karticama u septembru je bio 91.056 dinara, što je za oko dva odsto manje nego prošle godine. Kada je reč o novcu koji se u proseku koristi od odobrene sume, trenutno je to 30.466 dinara, što je za oko deset odsto manji iznos nego prošlog septembra. Tada je iznos u korišćenju u proseku bio 33.811 dinara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna