BRITANCI UPALILI I TERMOELEKTRANE: Srbija energetski spokojna dok najveće ekonomije na svetu kubure sa cenama i količinama struje

Đ. MARKOVIĆ

12. 10. 2021. u 10:00

DA nismo izgradili gasovod "Turski tok" i da predsednik Aleksandar Vučić nije izdržao pritiske, mi danas ne bismo imali gas ili bismo imali probleme sa snabdevanjem. Srbija vodi politiku sa fokusom na interese građana.

БРИТАНЦИ УПАЛИЛИ И ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ: Србија енергетски спокојна док највеће економије на свету кубуре са ценама и количинама струје

Foto Shutterstock

Ovo je u ponedeljak poručio ministar finansija Siniša Mali, dodavši da cena gasa u našoj zemlji, i pored svih turbulencija na svetskom tržištu, ostaje 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kao i da se predsednik Vučić bori da ostane na tom nivou do kraja godine!

Kako su "Novosti" već pisale krajem prošle sedmice ruski ministar Jurij Borisov je našem državnom vrhu preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj garantuje da će naša država imati najpovoljnije cene gasa. I prilikom prekjučerašnje posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova ponovljeno je da Srbija ne mora da strahuje zbog snabdevanja gasom.

Nestašice struje zbog predstojeće zime brinu i najrazvijenije ekonomije. Velika Britanija je reaktivirala termoelektrane na ugalj zbog nemogućnosti vetroparkova da podmire visoku potražnju.

Vlasti pokrajine Lijaoning, najvećeg ekonomskog centra severoistočne Kine, upozorile su u ponedeljak da se situacija sa nestašicom struje pogoršava, zbog čega će na snazi biti dodatne restrikcije. U tom delu zemlje ograničeno je snabdevanje električnom energijom od sredine septembra, zbog čega je stotinu hiljada domaćinstava ostalo bez struje, dok su industrijska postrojenja primorana na obustavu proizvodnje.

Velika potražnja za ugljem uticala je i na cenu nafte, koja je porasla za 1,45 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, što znači da barel sirove nafte sada košta 84,35 dolara.

Od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) zatraženo je da se značajnije poveća proizvodnja od najavljenih 400.000 barela. Sadašnje procene su da bi u idućoj godini manjak mogao dostići čak 1,4 miliona barela dnevno, objavljuje "Blumberg".

Sa druge strane, Rusija je usred haosa na tržištu energenata postala omiljena "meta" za investicije berzanskih trgovaca. Rublja je ovog meseca porasla više nego bilo koja valuta zemalja u razvoju, zbog većih prihoda od prodaje nafte i gasa.

Cene akcija na moskovskoj berzi su porasle za 14 odsto u drugoj polovini godine, što je navelo investicione banke i hedž fondove da promene fokus sa kineskih tehnoloških firmi, i počnu da se "klade" na ruske energetske kompanije.

BRISEL DA SE PRIBLIŽI MOSKVI

EVROPA bi trebalo da promeni svoj stav prema Rusiji kako bi se rešila ova energetska kriza, rekao je stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov. On je istakao da Evropa mora da prestane da tretira Rusiju kao geopolitičkog rivala i da pređe na partnerstvo u pitanjima koja se odnose na gas i energente.

PEH U LIBANU

VELIKI požar je izbio u ponedeljak u rezervoaru za skladištenje goriva nedaleko od elektrane "Zahrani" u Libanu, nekoliko dana nakon što je cela zemlja ostala bez struje zbog nestašice energenata. Požar je ugašen posle nekoliko sati, ali je zabrinuo populaciju zemlje koja se nalazi na udaru ekonomske, a sada i energetske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest