PELETA NEMA, A SKUPLJI 20 ODSTO: Sve traženiji energent pima veću cenu, a vlada i nestašica na stovarištima

E. B. TALIJAN

02. 10. 2021. u 10:00

ŠIROM Srbije vlada nestašica peleta, a osim toga, ovaj sve traženiji energent, kao i ogrevno drvo, poskupeo je za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu sezonu. U maloprodaji cena tone peleta se uglavnom kreće od 24.000 do 28.000 dinara za tonu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. Kubni metar sečenih drva košta od 7.000 do 7.200, a iscepanih od 7.500 do 7.800 dinara.

ПЕЛЕТА НЕМА, А СКУПЉИ 20 ОДСТО: Све траженији енергент пима већу цену, а влада и несташица на стовариштима

Ilustracija / Foto Shutterstock

Velika je potražnja za peletom, jer su mnogi građani prešli na ovaj energent i sada su nezadovoljni što ne mogu da ga kupe. U domaćim fabrikama ga nema dovoljno, proizvođači kažu da su sve količine prodali. Pojedina stovarišta su obezbedila zalihe, ali većina, koja ima sukcesivne nabavke, sad muku muči da do njega dođe. Najlošija situacija je na jugu Srbije, gde od proletos nedostaje ovog energenta.

- Pelet je u nabavci prošle sezone koštao 160, a sada ga nema ispod 200 evra - kaže Tanja Aprcović iz jednog beogradskog skladišta. - Mi imamo još zaliha, ali sve nove nabavke i ovog energenta, kao i ogrevnog drva su više za oko 20 odsto.

Na drugom stovarištu u Beogradu kažu da proizvođači poskupljenje objašnjavaju skokom cena sirovina.

- Oni se žale da je poskupelo ogrevno drvo, struja čak 100 odsto, kao i PVC folija - objašnjava Saša Petrović sa tog stovarišta.

Sa stovarišta u Nišu Ivan Milosavljević ističe da je u tom gradu potpuni haos zbog nestašice peleta, ali da očekuju da će se situacija uskoro normalizovati.

- Velika je potražnja, mnogo je ljudi prešlo na ovaj energent - navodi Milosavljević. - Na jugu Srbije je nestašica peleta krenula od letos. U domaćoj fabrici, u kojoj ga mi nabavljamo, kažu da je to zato što su velike količine izvezli. Taj ogrev je poskupeo oko 15 odsto.

Na stovarištu u Beogradu objašnjavaju da su zbog situacije prinuđeni da nabavljaju skuplji pelet iz Ukrajine, koji potrošači izbegavaju da kupe.

- U domaćim fabrikama koje proizvode ovaj energent rekli su nam da su sve količine unapred prodali - kaže Vesna Đurić sa tog stovarišta. - Pojedini proizvođači kažu da ga neće imati do kraja godine, dok neki najavljuju da će ga imati krajem oktobra.

Taj iz Ukrajine, koji smo, kako navodi, prinuđeni da nabavljamo je najskuplji.

I na novosadskim stovarištima, za pelet koji se prošle sezone prodavao za 25.000, sada potrošači treba da izdvoje 27.000 dinara.

ISTA SUDBINA I BRIKETA

SKOK cene ogrevnog drveta nije uticao samo na poskupljenje peleta, već i briketa. Uz to, ni ovog ogreva nema u dovoljnim količinama.

- Briket se lošije prodaje od peleta, ali ni njega sada nema - navodi Vesna Đurić sa jednog beogradskog stovarišta. - Proizvođači su najavili da će nova isporuka hrastovog biti skuplja za 20 odsto.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)