U DIMITROVGRADU DVE GODINE BEZ PROMETA STANA: Od 26.552 prodatih stambenih jedinica od početka godine, svaka druga u Beogradu

B. Caranović

17. 09. 2021. u 10:15

ZA prethodnih pola godine, svakog meseca je u proseku prometovano oko 4.000 stanova širom Srbije.

У ДИМИТРОВГРАДУ ДВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ПРОМЕТА СТАНА: Од 26.552 продатих стамбених јединица од почетка године, свака друга у Београду

Foto: V. Ćirić

Kuporodaja nekretnina, međutim, potpuno je neravnomerno raspoređena, a povezana je sa ekonomskim statusom teritorija. U razvijenim regionima zemlje naprednije je i tržište nepokretnosti - čak 41 odsto svih stanova je kupljeno u prestonici, dok u 11 opština nije obavljena nijedna kupoprodaja. Rekorder je Dimitrovgrad u kome nije prodat nijedan stan od drugog kvartala 2019. godine.

Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, za prvih šest meseci javni beležnici i osnovni sudovi su dostavili 89.463 ugovora koji se odnose na promet svih nepokretnosti, od čega je četvrtina za 17 beogradskih opština. Od 26.552 stana koji su prodati u tom periodu gotovo svaki drugi je u Beogradu. U isto vreme, pojedini krajevi Srbije potpuno su "mrtvi".

Osim Dimitrovgrada, na spisku opština sa nula kupoprodaja su i Babušnica, Žabari, Žitorađa, Knić, Ljubovija, Mali Iđoš, Naselje Palilula u Nišu, Rekovac, Trgovište i Ćićevac. U još 14 mesta za pola godine zabeležena je po jedna kupoprodaja stanova - u Gadžinom Hanu, Golupcu, Doljevcu, Beloj Palanci, Blacu, Bojniku, Bosilegradu, Vladimircima, Žagubici, Koceljevi, Lapovu, Osečini, Ražnju i Svrljigu.

- Od opština čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, najveće promete nepokretnosti su imali Tutin - 439, Bujanovac - 258 i Preševo - 202 miliona evra.

Foto Tanjug

Izuzev prestonice gde su od januara do kraja juna prodata 10.973 stana, tržište nekretnina raste i u Novom Sadu sa 4.347 kuporodaja, Nišu sa 1.128 i Kragujevcu sa 834 prodatih stanova. Među gradovima u kojima je tržište nekretnina veoma aktivno je i Subotica, u kojoj je prodato 620 stanova. Slede Pančevo sa 420 prodatih stanova, Kruševac sa 388 i Kraljevo u kojem je nove vlasnike dobilo 296 nekretnina.

Prema mapi Republičkog zavoda za statistiku na kojoj su prikazani delovi Srbije sa najvećom prodajom nekretnina, najveći deo Srbije "obojen" je belom bojom, koja označava da je za pola godine prodato manje od tri stana.

Prosečna cena kvadrata novogradnje, do kraja juna, iznosila je 179.852 dinara, ili oko 1.500 evra. Najjeftiniji kvadrat je 53.382 dinara ili oko 450 evra u Bujanovcu, a najskuplji 373.406 dinara, ili oko 3.000 evra u beogradskoj opštini Savski venac. Po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, niška opština Medijana, Pančevo, Kragujevac, Zrenjanin i Užice.

Prosečna površina prodatih novoizgrađenih stanova je 56 kvadrata. Najprostraniji stanovi su kupljeni u Sjenici - 87 kvadrata, a najmanji u Sokobanji - 33 kvadrata, pa je pretpostavka da se radi o apartmanima namenjenim turizmu.

U VOJVODINI TRAŽENA SKLADIŠTA

OSIM stanova, Grad Beograd je imao najveće učešće i u vrednosti prometovanih poslovnih objekata, poslovnih prostora, garažnih prostora i građevinskog zemljišta. Region Vojvodine imao je najveće učešće u novčanoj sumi prometovanih industrijskih objekata i skladišta sa čak 70 odsto prometa u Srbiji.

PRESTONICA

OPŠTINE sa najvećim obimom potrošenog novca na nepokretnosti su: Novi Sad sa 327 miliona evra, Savski venac - 291, Novi Beograd - 227, Voždovac - 152, Zemun - 139, Zvezdara - 135, Vračar - 119, Palilula - 100, Stari grad - 100, Čajetina - 74, Čukarica - 70, Subotica - 63, Medijana (Niš) - 56, Kragujevac - 42, Raška - 41, a beogradska opština Rakovica - 40 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju