VEĆA RAZMENA SA AZERBEJDŽANOM: Naša delegacija na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju

B. Ca.

27. 07. 2021. u 19:43

MEĐUSOBNA trgovina Srbije i Azerbejdžana je na relativno niskom nivou, ali tokom poslednje tri godine raste trgovina robom, to jest izvoz u Azerbejdžan, poručio je u utorak u Bakuu šef diplomatije Nikola Selaković.

ВЕЋА РАЗМЕНА СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ: Наша делегација на шестом заседању Међувладине комисије за економску сарадњу

Delegacije Beograda i Bakua

On je na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana poručio da je u prošloj godini nastavljen pozitivan trend rasta, uprkos pandemiji, a da je trgovina utrostručena u poređenju sa 2019. i dostiže 23,4 miliona dolara.

Selaković je istakao da vlada intenzivno radi na stvaranju podsticajnog investicionog i poslovnog ambijenta i usvajanju zakona kako bi ubrzala privlačenje još više stranih investicija:

Srbija svake godine privlači sve više stranih direktnih investicija (SDI). Tokom prošle godine, SDI su ostale snažne uprkos pandemiji, sa prilivom od tri milijarde evra, a tokom prvih šest meseci ove godine, priliv stranih direktnih investicija dostigao je 1,72 milijarde evra, što je povećanje od 19 odsto .

Blagi pad izvoza lane od 2,7 odsto bio je podstaknut smanjenjem izvoza prerađivačke industrije zbog pogoršanja spoljne tražnje, kaže Selaković i dodaje da ove godine očekuje potpuni oporavak izvoza roba i usluga sa nominalnim rastom od preko 20 odsto. Šef srpske diplomatije rekao je i da je najintenzivnija saradnja između Srbije i Azerbejdžana u prethodnom periodu bila u oblasti putne infrastrukture, sa završetkom izgradnje deonice Ljig - Preljina.

Izrazio je zadovoljstvo što je azerbejdžanska kompanija "Azvirt" doprinela završetku tog projekta, naglašavajući da su u pripremi novi zajednički projekti.

NAJBOLjI ZA INVESTICIJE

OČEKIVANjA su da će se bilateralna saradnja Srbije i Azerbejdžana intenzivirati posebno u oblasti ekonomije. Ovo je rekao državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. Tamo je predstavio mogućnosti za ulaganje u Srbiju, kroz direktne investicije, kao i kroz preduzeća koja su u procesu privatizacije. Stevanović je istakao da je Vlada stvorila privlačan privredni ambijent, što je našu zemlju pozicioniralo kao jednu od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope i skrenuo pažnju na 15 slobodnih zona u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!