ČISTIJI VAZDUH DO 2022: Radovi na postrojenju nove aglomeracije u smederevskoj železari kasne zbog otežanog transporta opreme

J. Ilić

14. 07. 2021. u 10:17

OKONČANjE izgradnje novog pogona aglomeracije u kineskoj železari HBIS u Smederevu, koja je počela u julu 2019, i trebalo je da se završi ovog meseca, kasni zbog otežanog uvoza opreme iz Kine.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ДО 2022: Радови на постројењу нове агломерације у смедеревској железари касне због отежаног транспорта опреме

Foto HBIS

Umesto 1. jula ove godine, postrojenje sa najboljom tehnologijom sa prečišćavanje otpadnih gasova u železari, zbog pandemije virusa korona, biće završeno tek za nekoliko meseci, potvrđeno je "Novostima" u kineskoj kompaniji "HBIS grupa Srbija".

- Otežan transport opreme u doba pandemije doveo je do pomeranja roka za završetak svih radova. Prema očekivanjima ceo projekat, čija je vrednost više od 120 miliona dolara, trebalo bi da bude zabršen do kraja godine, kažu za "Novosti" u HBIS.

Novo postrojenje za pripremu rude, koje će 50 odsto biti efikasnije od postojećeg, ovde smatraju ekološkim projektom bez premca.

Sistemi za prečišćavanje gasova omogućiće emisiju gasova ne veću od 20 mikorgrama po kubnom metru, što će, kako kažu u železari, biti najbolji rezultat koji trenutno nema nijedna aglomeracija u Evropi.

- Projekat ekološke konstrukcije sistema tretiranja sirovina (nova aglolinija) predstavlja moderno postrojenje, kakvo se pravi jednom u pola veka i realizuje se u skladu sa svim zahtevima Republike Srbije i EU. Njegova maksimalna emisija, prema projektu, biće dva i po puta manja od dozvoljene, a osim u kvalitetu vazduha, poboljšanje performansi iz oblasti zaštite životne sredine biće i u velikim uštedama vode, jer su ovo sve suvi sistemi za otprašivanje gasova. Sve sirovine, koje preradimo ovde i koje se izdvoje putem sistema za otprašivanje, odmah će moći da se vrate u proces proizvodnje bez naknadnog tretmana, kažu u HBIS napominjući, takođe, da će i emisija buke će biti redukovana, jer je projektom predviđena i ugradnja prigušivača buke na ventilatorima.

Kineski investitor poručuje da će ovim projektom "HBIS Srbija" postati visokokonkurenta kompanija za proizvodnju čelika i očuvanje energije u Evropi.

VEĆI KAPACITET AGLOMERACIJE

PREMA rečima stručnjaka železare HBIS, novo ekološko postrojenje imaće jednu glavnu liniju sinterovanja kapaciteta 1.730.000 tona na godišnjem nivou. Postrojenje koje se trenutno koristi ima četiri linije kapaciteta 1,3 miliona tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)