POMOĆ TRAŽILO 300 ZADRUGA: Veliko interesovanje za konkurs za bespovratna sredstva Ministarstva brige o selu

B. Ca.

15. 06. 2021. u 11:31

VIŠE od 300 zadruga prijavilo se za ovogodišnji konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava, vredan pola milijarde dinara.

ПОМОЋ ТРАЖИЛО 300 ЗАДРУГА: Велико интересовање за конкурс за бесповратна средства Министарства бриге о селу

Privatna arhiva

- Interesovanje je bilo izuzetno veliko, a prve nezvanične informacije su da se radi o veoma kvalitetnim projektima zadrugara iz svih krajeva Srbije - kažu u ovom Ministarstvu. - Stigle su prijave i sa Kosova i Metohije, a nakon ideje ministra Krkobabića o "zelenom prstenu oko naše prestonice" poljoprivredni proizvođači iz okolnih sela su se organizovali i rešili da konkurišu za novčanu pomoć za unapređenje svog poslovanja. Isto tako, pristigli projekti socijalnih i turističkih zadruga, koje su novina ovogodišnjeg konkursa, obećavaju da se radi možda o najuspelijem Programu namenjenom zadrugama do sada.

Konkurs je bio otvoren do 24. maja, do kada su udruženi poljoprivrednici, bilo starih, bilo novoosnovanih zadruga, širom Srbije, popunili obrazac i aplicirali za 7,5 do 15 miliona dinara. Od 300 prijavljenih, verovatno će proći samo petina, a bilo je očekivano, sudeći po interesovanju ranijih godina, da će interesovanje biti veliko.

Najveći iznos bespovratnih sredstava za novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, stare do dve godine, iznosi 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge 15 miliona. Najveći iznos predviđen za turističke, zanatske i socijalne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara.

ZA OSNIVANjE 100 DINARA

ZA osnivanje zadruge, potrebno je najmanje pet članova, registrovano gazdinstvo i osnivački kapital od 100 dinara. Pola hektara je dovoljno za registraciju gazdinstva, svog ili u zakupu. U praksi je ulog najčešće od 1.000 do nekoliko desetina hiljada dinara. Prema rečima Jelene Nestorov Bizonj, sekretara Zadružnog saveza Vojvodine, treba da organizuju osnivačku skupštinu i odaberu direktora. Zaključeni osnivčki ugovor, overe kod notara, a akta za registraciju mogu da uzmu u zadružnim Savezma. Prijave za osnivanje sa osnivačkim ugovorom se predaju u APR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)