Veliki potencijal za saradnju Srbije i DR Konga

Novosti onlajn

22. 09. 2023. u 13:45

Značajan potencijal za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i DR Konga nalazi se u sektorima poljoprivrede, prehrane, mašinske i građevinske industrije i zdravstva, rečeno je na današnjem sastanku Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Kalala Mulamba Žozefa, ambasadora Demokratske Republike Kongo u Srbiji.

Велики потенцијал за сарадњу Србије и ДР Конга

Foto: PKS

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i ove centralnoafričke države iznosila je svega nešto više od dva miliona dolara u prošloj godini, od čega gotovo celokupan iznos čini izvoz Srbije u Kongo.

U fokusu DR Konga, države koja prolazi kroz eru reformi, jeste poboljšanje uslova za unapređivanje poslovne klime, povećanje trgovine i priliva stranih direktnih investicija. Intenzivno se radi na programima revitalizacije različitih sektora privrede, gde je jedan od prioriteta izgradnja auto-puteva i infrastrukture.

Inače, DR Kongo ima više od 95 miliona stanovnika, obiluje bogatim prirodnim resursima, poljoprivrednim zemljištem, hidroenergetskim potencijalom, a 56 odsto teritorije ove države zauzima druga po veličini kišna šuma na svetu. Na afričkom kontinentu je najveći proizvođač bakra, dok je po eksploataciji kobalta, strateškog materijala koji se koristi u proizvodnji baterija, na prvom mestu u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)