DOMAĆI IZVOZ OPAO ZA ČETVRTINU: Raste uvoz stranog meda u Srbiju

V. N.

16. 02. 2023. u 10:00

SRBIJA raspolaže značajnim prirodni resursima koji su osnov razvoja pčelarstva što ukazuje na ogromne potencijale i mogućnosti za dalji razvoj ove poljoprivredne grane. Međutim, poremećaji na tržištu ne idu u prilog tome, što se odrazilo i na visinu izvoza i uvoza meda u prošloj godini.

ДОМАЋИ ИЗВОЗ ОПАО ЗА ЧЕТВРТИНУ: Расте увоз страног меда у Србију

Foto Shutterstock

Protekla godina bila je rodna ali malverzacije sa brojem košnica i poremećaji na tržištu meda prete da ovu granu privrede uruše smatraju u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

„Med jeste namirnica koja može da stoji i da se ne pokvari ali stajanjem gubi izvozni kvalitet. Nije izvesno kako će završiti zalihe meda i po kojoj ceni će biti izvežene kao i da li će smanjena kupovna moć građana moći da utiče na smanjenje zaliha“, ukazuje Mirjana Miščević iz Udruženja.

U 2021. prema podacima RZS-a, Srbija je raspolagala sa  976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i u istom nivou kao prethodne godine.

Međutim, prema podacima pčelarske privrede, broj košnica je manji nego što to objavljuje zvanična statistika.

Dokaz za to su, kažu u Udruženju, i inspekcijske kontrole koje pokazuju da je broj košnica fiktivan.

„Uvoz meda za razliku od prethodnih godina raste i prošle godine je uvezeno 548 tona meda u vrednosti od 1.400.000 evra, a najviše se uvozio iz Moldavije, Ukrajine, Grčke i Novog Zelanda...“, navodi Miščevićeva.

Ukupan izvoz meda zaključno sa novembrom minule godine iznosio je 1.628 tona, odnosno 9.017.800 evra, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu 2021.

Vrednost prodaje i otkupa meda i voska u prošloj godini drastično je pala i samo do septembra 2022. zabeleženo je smanjenje od 20 odsto u poređenju sa istim periodom 2021.

Ilustracija V. N.

Otkupna cena meda

Prosečna otkupna cena meda u 2021. godini iznosila je 4,3 evra po kilogramu, prosečna izvozna cena u istoj godini je bila šest evra za kilogram, dok je prosečna cena u maloprodaji iznosila 7,4 evra za kilo meda. U 2022. godini maloprodajna cena meda dostiže 17 evra za jedan kilogram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori