STANJE U STOČARSTVU (2): Neophodna podrška

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS

30. 06. 2022. u 06:00

ZA Srbiju je značajno istaći da nema dovoljnu proizvodnju svinjskog mesa za sopstvene potrebe.

СТАЊЕ У СТОЧАРСТВУ (2): Неопходна подршка

Nenad Budimović, Foto Tanjug

Od raspoloživih resursa - krmača, može se očekivati da će se obezbediti oko dva miliona svinja, što je prema potrebama potražnje na domaćem tržištu od oko pet miliona veoma malo.

Raspoloživost prasadi na tržištu je mala, nema ih dovoljno za potrebe daljeg tova, te je značajno usmeriti pažnju na očuvanje krmača (procene su da ima svega oko 100.000 grla) i unaprediti (finansijski podržati) postojeće objekte za njihov uzgoj.

Svinjarstvo već tri godine prolazi kroz različite krize – 2019. pojava afričke kuge svinja, 2020. problemi pandemije, da bi 2021. ozbiljan negativan uticaj imalo poskupljenje osnovnih proteinskih hraniva. Na ekstenzivni uzgoj, pre svega, negativan efekat je uzrokovan i povećanjem cena lekova i medicinskih sredstava koji se upotrebljavaju i neophodni su u uzgoju svinja.

Poslovanje u oblasti stočarstva izuzetno opterećuje raspoloživost poljoprivrednog zemljišta te je potrebno da se sva državna zemlja stavi u funkciju stočarstva. To bi značilo da svi imaju pravo na državnu zemlju po uslovnom grlu, bez obzira da li već imaju svoju zemlju.

Subvencije i zakup

Pravna praksa, sa ograničenjima u oblasti svinjarstva kao i zakasnele isplate subvencija za period iz prethodne godine bi trebalo ispraviti, kako bi se isplata subvencija vršila u tekućoj godini. Takođe, zakup poljoprivrednog zemljišta, zakonski definisan po osnovu stočarstva, morao bi biti produžen na najmanje 10 godina kako bi se mogla planirati proizvodnja hrane i sigurnost u očuvanju i potencijalnom povećanju broja životinja u  stočarstvu.

Neophodno je da se sektorski obradi zastupljenost, proizvodnja i uzgoj svinja, kao i proizvodnja i prerada mesa u Srbiji.

Foto PKS

U sklopu inicijativa koje je dogovoreno da se dostave Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za sektor mesa – sektor svinjarstva, značajno je:

1. Sačuvati raspoložive resurse – sve kategorije svinja

2. Smanjiti sve dažbine u cilju profitabilnije proizvodnje svinja u Srbiji (između ostalih, nabavka hrane za svinje po „zamrznutim cenama“, smanjivanje PDV-a na veterinarske usluge, ukidanje akciza za gorivo…)

3. Ukinuti avansni zakup poljoprivrednog zemljišta za potrebe stočarstva i razmotriti mogućnost davanja raspoloživog poljoprivrednog zemljišta svim stočarima, prema uslovnim grlima i bez obzira na zemljište u vlasništvu

4. Ukinuti ograničenja u delu podsticaja za tov svinja, odnosno potrebno je ukinuti sve razlike u isplati subvencija (kod svih kategorija i životinjskih vrsta), kao i obezbediti isplate subvencija u tekućoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili