PRIVREDNICI PITAJU, NADLEŽNI ODGOVARAJU: Prijava i odjava gostiju jedino putem eTuriste

V.N.

31. 07. 2021. u 12:48

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” nadležni sa portala e-Turista odgovaraju na najčešća pitanja:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Пријава и одјава гостију једино путем еТуристе

Foto Arhiva

Ja sam fizičko lice, pružam ugostiteljske usluge u objekatu. Koji broj individualnih ležaja je zakonski dozvoljen za izdavanje?

Fizičko lice može da pruža ugostiteljske usluge u objektima smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva, za najviše 30 korisnika usluga.

Da li će eTurista da sadrži sve podatke o kategorizaciji i da li je predviđeno da upozorava ugostitelja o isteku rešenja?

eTurista će sadržati sve podatke koji se utvrđuju u postupku kategorizacije i signaliziraće ugostitelju, (kao i inspekcijskim organima) 60 dana pre isteka roka, činjenicu da rok na koji je Rešenje o kategorizaciji izdato, ističe.

Poslujem kao fizičko lice pružalac usluga smeštaja i interesuje me da li će sistem moći da vrši obračun moje obaveze plaćanja boravišne takse?

eTurista će vršiti obračun obaveze plaćanja boravišne takse za fizička lica pružaoce usluga smeštaja. Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu, fizičko lice plaća kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u korist budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi.

Da li će eTurista biti dostupan turistima i da li će preko tog sistema moći da se upoznaju sa mojom ugostiteljskom ponudom i kontaktima?

eTurista neće biti dostupan drugim korisnicima sistema, odnosno neće biti dostupan korisnicima usluga smeštaja.

Da li postoji drugi način prijave i odjave turista?

Prijava i odjava domaćih i stranih turista moguće su jedino i isključivo putem sistema eTurista. Izbegavanje ove zakonske obaveze kažnjava se visokom novčanom kaznom.

Imam nekoliko problema o kojima želim usmeno da razgovaram sa nekim, koga mogu nazvati telefonom ili lično posetiti?

Ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u objektima: kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, hostel, prenoćište, konačište, botel, han, konak, etno kuća, salaš, vila, kampiralište, kamping odmorište, kamping stop, lovački dom, kuća i koliba mogu kontaktirati službu nadležnu za poslove turizma u jedinici lokalne samouprave na čijoj se teritoriji objekat nalazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)