POZIV PRIVREDNICIMA: Zaštitite podatke vaše kompanije u Državnom data centru

Mihailo Jovanović

30. 06. 2021. u 14:37

DANAŠNjE vreme nosi niz bezbednosnih rizika u poslovanju, a bezbednost podataka predstavlja jedan od glavnih prioriteta kompanija.

ПОЗИВ ПРИВРЕДНИЦИМА: Заштитите податке ваше компаније у Државном дата центру

Foto Tanjug

Zato je vrlo važna bila izgradnja novog Državnog data centra u Kragujevcu koji nudi sigurnost skladištenja podataka u dva objekta visoke bezbednosti, smeštena na 14.000 kvadratnih metara, sa predviđenom snagom u punom kapacitetu od 14MW i kapacitetom od 1080 REK ormana. Pozivam velika i mala preduzeća da iskoriste mogućnost koje nudi ovaj najsavremeniji centar u regionu.

Podaci o poslovanju se sve više digitalizuju, komunikacija sa javnim ustanovama i među kompanijama se u sve većoj meri odvija u digitalnom svetu, a samim tim, kompanije se sve više susreću sa mogućnošću krađe poverljivih i važnih informacija i sajber kriminalom.

Korisnici Data centra su već američki IBM i kineski "Huavej", kao i domaće IT kompanije "Telekom Srbija", "Orion telekom", "Aigo", Sox. Izgradnja ovog jedinstvenog centra u regionu dalo je snažan impuls daljem razvoju IT sektora i inovacija.

Foto shutterstock

Izgradnja centra u Kragujevacu je ispunila najviše kriterijume: nalazi se pored Univerziteta i autoputa i bilo je potrebno da bude na drugoj tektonskoj ploči u odnosu na Beograd - povoljna statistika zemljotresa u prethodnih 100 godina. Zatim, da se proveri stogodišnji plan plavljenja, da se izbegnu koridori redovnih letova aviona, da postoji dovoljna udaljenost od brane, hemijskih postrojenja, aerodroma i vojne industrije. Redundantna telekomunikaciona, energetska i ostala neophodna infrastruktura deo su centra koji predstavlja tehnološki iskorak koji će sigurno omogućiti dalji i snažniji razvoj privrede.

Važno je da kompanije uvode inovacije u svoje procese poslovanja i da rade na edukaciji zaposlenih, jer digitalni svet neminovno donosi upotrebu novih softverskih sistema koji će u krajnjoj liniji olakšati poslovanje i pojednostaviti praćenje prodaje, logistike i proizvodnje. Kao prvi i poslednji korak u tom procesu nameću se sigurnost i zaštita podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)